Historien i Spotlight udspinder sig i det dybtgravende journalistiske spotlight-team på Boston Globe i starten af 00’erne. Teamet, med Walter Robinson (Michael Keaton) i spidsen, begynder at grave i sagen om at nogle katolske præster har misbrugt små drenge, og vistnok også nogle piger, seksuelt. Historien vokser, og viser sig at være langt mere omfattende end først antaget, og næsten 100 katolske præster, alene i Bostonområdet ender med at blive anklaget for seksuelt misbrug af mindreårige. Sagen viser sig, som vi jo ved, at trække tråde ud i den katolske kirke til alle egne af USA og hele verden.

Spotlight ligner en klassisk avisfilm i stil med All The President’s Men fra 1976 med Dustin Hoffman og Robert Redford i hovedrollerne, men Spotlight når dog slet ikke denne klassiker til sokkeholderne. Spotlight er meget dokumentaragtig i sin stil, og musik og fancy kameravinkler er ikke noget instruktøren Tom McCarthy gør i. Derimod er der meget snak. Det kan jo også være udmærket, se bare på The Hateful Eight (uden dog at sammenligne de to film i øvrigt), men her virker det ærlig talt bare søvndyssnede. Historien bag Spotlight er såmænd vigtig nok til at fortjene at blive fortalt (igen), men den er bare blevet fortalt så meget bedre før i en film som f.eks, Philomena med Judi Dench og Steve Coogan i hovedrollerne. Den film formåede at fortælle den grimme historie, set fra et lidt andet synspunkt, men med langt mere indlevelse og sågar et stænk humor, uden at det på nogen måde udvandende den barske historie.

Selv om både Michael Keaton, Mark Ruffalo og Rachel McAdams egentlig spiller godt nok, virker deres, og her mener jeg særligt Ruffalo, thoughe avissjargon lidt for påtaget og gammeldags. Nuvel, filmen foregår lige efter 9/11, hvor papiraviserne stadig var større end internettet, men alligevel giver det filmen et mere bedaget udtryk end det burde være nødvendigt, hvis du spørger mig … og det gør du, har jeg bestemt 🙂 Egentlig er jeg lidt forundret over, hvordan det har været muligt for instruktøren at lave så lidet en engagerende film om så vigtigt et emne, specielt når man tænker på at han trods alt har haft nogle ganske fornuftige skuespillere til sin rådighed!

Selv om Spotllight er lige præcis sådan en type film (lavet på, et for en amerikansk film, lille budget i USD og med gamle snørebånd og kridtsteger som eneste rekvisitter …) som de gamle hvide mænd i Oscaracademiet kan lide, nægter jeg at tro at den kan slå The Revenant i nogen af de betydende kategorier her om små fire uger. Det kommer simpelthen IKKE til at ske!

Jeg er som ovenfor antydet ikke imponeret over Spotlight. Cirka midtvej gennem lidelserne var jeg da også i seriøs fare for at gå i coma, og det lykkedes mig kun med nød og næppe, og ved hjælp af et par seriøse slurke Vitamin Well, at klare mig igennem krisen. Jeg kan dog glæde mig over at fik mulighed for at se Spotlight til en gratis forpremiere, fire uger før filmens egentlige premier i Danmark. Spotlight får tre små stjerner.

starstarstarstar emptystar emptystar empty

Læs mere om SpotlightIMDb.

#kinotur #spotlight

Pin It on Pinterest