Jeg havde absolut intet kendskab til “Mennesker bliver spist”, før end jeg satte mig ned til testvisningen på filmen for snart fire måneder siden. Bevares, jeg har da set en Erik Clausen film før. Jeg tror det var “Midt om natten” tilbage en gang i de tidlige firsere, men udover det, så havde jeg ingen idé om hvad jeg kunne forvente mig. Anyways, jeg skrev denne anmeldelse samme dag som jeg så filmen, og i dag, hvor filmen har premiere, bliver mit anmeldelse så offentliggjort!

Umiddelbart er der ikke sket meget med hr. Clausen og hans film de sidste 30-35 år. Han spiller stadig den lille mand (Herluf), i det her tilfælde i form af en pensionsmoden automekaniker som er gift med Ingelise (Bodil Jørgensen). De bor i deres lille parcelhus lige syd for København og er inkarnerede socialdemokrater … what, sagde jeg socialdemokrater … ja, det gjorde jeg 🙂 Selv Leif Sylvester, som spiller bossen på autoværkstedet, er endnu engang med i en Clausen film. Har han ikke været med i alle de film som Clausen har instrueret? Det tror jeg næsten! Selv musikken til rulleteksterne bliver leveret af Kim Larsen, så alt er virkelig ved det gamle…

Ingelise, som er socialrådgiver, har en affære med en yngre model, som ligeledes arbejder på kommunen. Herluf fatter hat af hvad der forgår omkring ham, det han tænker mest på, er at han er utilfreds med er at Ingelise og ham skal betale for datterens bryllup (3. gang er lykkens gang som Ingelise siger), da han hellere vil have en 20 år gammel Triumph, motorcyklen ikke undertøjet, som han kan købe for 40.000. Det viser sig ret hurtigt, at Herluf fatter endnu mindre en hat, det viser sig nemlig at han er ramt af begyndende demens … En dag forsvinder Herluf sporløst efter at han har tåget rundt på en bilauktion. Politiet finder hans bil ved Vestvolden og eftersøgningen sættes ind, med hjælp fra familien, herunder Herlufs bror som er blevet medlem af Dansk Folkeparti og Ingelises søster, som aldrig har kunnet lide Herluf.

Bodil Jørgensen fungerer glimrende som den bekymrede kone, som trods det at hun har en affære med en kollega elsker sin mand højt. Erik Clausen spiller den eneste rolle han tilsyneladende kan, som den lille og ofte misforståede, men helt igennem flinke og godmodige fyr. Han er altså lidt blevet en stereotyp på sig selv … kan man det? De andre skuespillere på holdet, herunder Nicolas Bro, Rasmus Botoft og Lærke Winther Andersen, leverer solide præstationer som dog ikke vil bliver husket ret længe

Det er socialrealisme for alle pengene, med et stænk at humor, hygge og kakkelborde, som jo i den grad er Erik Clausens varemærke. Det er sådan set også fint nok og filmens tema er også stærkt vedkommende. Jeg synes bare at filmens formel er ved at være kørt lidt tynd. Det er som om at Erik Clausen går efter devisen “if it ain’t broke, don’t fix it” (eller er det “don’t change a winning formula”?). Men lidt fornyelse ville nu ikke skade. Men alt i alt en lille fin og sympatisk film. “Mennesker bliver spist” får tre stjerner.

checkcheckchecknon-checknon-checknon-check

Pin It on Pinterest