Barbie

af | 2023-07-21 | Film

NO ONE RESTS UNTIL THIS DOLL IS BACK IN A BOX!

Hele pladsen foran Empire Bio var fyldt med Barbier af alle køn da jeg ankom til stedet. Der var lyserøde drinks til næsten alle, en “fotoæske” man kunne lade sig fotografere i samt den obligatoriske pink løber. Både sal 1, 2 og 3 var blevet fyldt til randen ved denne forpremiere på Barbie. Lige som filmen skulle til at begynde, kom Søren Rasted, som sad og “gemte” sig sammen med flere af de medlemmerne fra Aqua midt i salen, op på scenen og fortalte kort historien om hvorledes “Barbie Girl” var kommet til verden for 27 år siden, i det selvsamme lokale vi sad i, fem år før Empire Bio opstod. En sjov lille overraskelse.

INTRO

Filmen begynder med en helt almindelig dag i Barbieland. Alt er perfekt og lyserødt. Barbie bor i sit perfekte hus, alle hendes perfekte veninder kommer til hendes perfekte fester som hun afholder hver eneste aften. Ken som lever sit liv på stranden, lever for alvor kun hvis Barbie bemærker ham, hvilket hun naturligvis gør hver dag. Præsidenten bor i det lyserøde hus, og er naturligvis en afroamerikansk kvinde. I Barbieland er de helt sikre på at livet i den virkelige verden er præcis som der i deres verden, og at det kvinder der styrer hele butikken!

En aften, under en af hendes daglige fester, kommer Barbie til at tænke på døden og da hun vågner op den kommede morgen, er vandet bruseren koldt, brødristeren forkuller brødet og hendes fødder er flade. Noget er altså riv-rav ruskenede galt. Efter en snak med Barbielands særling, finder Barbie ud af at hun må drage til den virklige verden for at finde ud af hvad der galt med hende …

Barbie

FLAT FEET!!!

Barbie er parodi på Mattels gulvkalv Barbiedukken som kom til verden i 1959, vistnok opfundet af Ruth Handler. Mattels CEO, COO, CSO, CIO etc. som naturligvis alle er mænd, er portrætteret som nogle lettere overgerede, forstyrrede fjolser. Det kunne være spændende at vide hvordan det er lykkes Greta Gerwig og Warner Bros. at få Mattel til at give dem lov til at gøre som de ville, thi det ser virkelig ud til at de har fået frie hænder i dette projekt. Det ville så heller ikke have lignet Greta Gerwig hvis det havde været anderledes. Men godt gået, må man sige 😉

CAST & CREW

Barbie bliver spillet af Margot Robbie, Issa Rae, Dua Lipa og mange flere. Men naturligvis er det Margot Robbies version der er i centrum. Margot er vel en af tidens varmeste navne i Hollywood, både som skuespiller og producer, og jeg satte stor pris på hende i film som fx The Wolf of Wall St. og Once Upon a Time in … Hollywood. Ken bliver spillet af Ryan Gosling et al, er også super i sine roller i fx The Nice Guys og Blade Runner 2049. Tilsammen udgør Margot og Ryan noget nær den perfekte menneskelige versioner af Barbie og Ken. De er lige præcis så overgearede som de skal være. Også Rhea Perlman (Cheers og Taxi) i rollen som Ruth Handler og Will Ferrell præstationer sidder lige i skabet som henholdvis Barbies opfinder og Mattels CEO. Lettere skøre, uden det kammer over.

Kvinden bag herlighederne, Greta Gerwig, som har været skuespiller i knap 20 år, og cirka halvvejs i karrieren også har kastet sig over instruktørgerningen, hvilket ikke var en fejl, er også kvinden bag film som Lady Bird og Little Women (som hun vandt en Oscar for). Hun forstår at behandle både tunge og lette emner, på en frisk og ny måde, som, måske, et stykke hen ad vejen primært henvender sig til yngre kvinder … der var nu også MANGE mænd tilstede i salen denne aften 🙂

BILLEDE & LYD

Der måtte godt have været lidt mere smæk på lyden denne aften i Empire Bio, thi det havde klædt de mange dansescener godt. Men det var da altid noget at Aqua’s “Barbie Girl” rent faktisk blev spillet under end credits, dog flettet ind i den gyselige Nicki Minaj’s “Barbie World”. Jeg håber at Aqua er blevet betalt en klækkelig sum for at indgå i denne sammenhæng.

Barbieland var bygget op, præcis som man kunne forstille at den ville være. Sjovt lavet. Rejsen fra til den virkelige verden, var også glimrende lavet. Sådan lidt hjemmelavet-feel på den sjove måde. Actionsekvenserne i den virkelige verden er såmænd glimrende, men efter lige at have set Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning Part One, er man selvfølgelig lidt (for) kræsen 😀

KONKLUSION

Jeg havde måske forventet at filmen havde været lidt sjovere end den rent faktisk var. Jeg er godt klar over at Greta Gerwig er en girl-power frontkæmper, og at dette faktum naturligvis også skulle flettes ind i dette lyserøde univers, så det skulle naturligvis ikke være de rene gak og løjer. Der er så også, når man lige gennemgår filmen for sit indre blik, flere sjove indstik og kommentarer i filmen, som det næsten kræver et genkig for at man får med … alle sammen. Vi lander, med lidt hiv og sving, på otte stjerner.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_greystar_grey

(jeg har skiftet min stjernegivning ud med 10-skalaen, så den matcher med de stjerner jeg giver på IMDb) Læs mere om Barbie her.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest