Rammstein – 2023

af | 2023-06-12 | Koncerter

95% DEN SAMME KONCERT SOM SIDSTE ÅR I GÖTEBORG!

Mig og min koncertbuddy denne aften var fremme på dyrskuepladsen i Odense cirka 19:00. Det var lykkes os at parkere kareten kun cirka 20 minutter derfra … på Engvej. På den lange vej fra indgangen op til FeuerZone, hvor vi kæmpede os vej gennem horden af mennesker bestående af 47.000 individer, fik vi lige købt en ganske udmærket burger samt en øl/drink. Vi var fremme ved FeuerZone 20:05, 10 minutter før opvarmingen, Duo Abélard, gik på. Ligesom sidste år spillede de i cirka 45 minutter et udvalg af Rammsteins største hits i klaverversionen. 

INTRO

Cirka 21:25, altså netop som solen gik ned, indtog Till, Richard, Paul, Christoph, Oliver og Flake så den overdådigt udstyrede scene. I de næste 127 minutter var der så dømt genial musik og tekster, pyroteknik, flammer samt skum og konfetti i så store mængder at man knap nok troede sine egne øjne og øren. Vi placerede os cirka midt imellem hovedscenen og tårnet hvorfra Duo Abélard spillede. Første nummer var “Rammlied”, og så gik det ellers for fuld hammer ud over stepperne med 22 melodier, tre færre end i Göteborg, men alle sange hvor teksten sidder lige i skabet og er nemme at synge med på (og forstå) også selv om det er MANGE år siden jeg havde min sidste tysktime. Der var så også mange tyskere (og svenskere) blandt publikum.

Rammstein Odense 2023

HVILKET ABSOULUT IKKE VAR DÅRLIGT!

Till’s tekster har, for de fleste sanges vedkommende, flere lag. Ud over den rene underholdningsværdi, er der op til to lag mere. Som fx “Mein Teil” som i andet lag handler om to mænd der mødtes for at spise hinanden (virkelige begivenheder der foregik omkring årtusindeskiftet så vidt jeg husker). Kan man så tysk ud over de par år man havde det i folkeskolen, så lægger man måske mærke til ændringerne i grammatikken, og andre finurligheder. Og orker man måske at google sangen, vil man opdage at den handler om de vandvittige og grumme hændelser der ligger bag de to sultne herres møde. Dette går igen i de fleste af RAMMSTEINs sange, som fx “Du hast”, “Deutchland” og sågar i deres et år gamle hit, “Dicke titten”, som på overfladen er ren gak og løjer 😎

BANDET

Alle seks gutter i bandet har været med i de 29 år RAMMSTEIN indtil videre har eksisteret og er alle i deres bedste alder … nemlig lige omkring min 😎 Flere af medlemmerne har fritidsbands (herunder Till og Richard), og for Flakes vedkommende, sin komikerkarriere kørende. Måske det er en medvirkende årsag til at de har holdt sammen i så mange år?

TILL LINDEMANN

Tills stemme er noget nær perfekt. Uanset om han synger lavt og ominøst eller højt og … også ominøst egentlig, står den altid klart og tydeligt. Det er egentligt interessant at en mand med sådan en stemme lider af voldsom sceneskræk. Man fornemmer det måske lidt (se videoen i anmeldelsen fra koncerten i Göteborg sidste sommer) når han tager imod de andre medlemmer efter de har været ude at sejle på publikum. Han virker lidt som en lidt nervøs hønemor.

RICHARD Z. KRUSPE, PAUL LANDERS OG OLIVER RIEDEL

De tre mand med spaderne i bandet; Richard, Paul og Oliver spiller også til UG. De er måske ikke de største guitarister i universet, men de forstår at levere nogle superlækre riffs, som bare bliver hængende i øregangen.

CHRISTOPH SCHNEIDER

Christoph forstår at give trommeskindet nogle seriøse tæsk. Man kunne godt tænke sig at han oftere fik chancen for nogle længere soloer, for jeg føler godt han kan. Men med så meget talent i bandet er det naturligvis svært at få alt passet ind

CHRISTIAN “FLAKE” LORENTZ

Flake, bandets keyboardspiller, komiske indslag og prygelknabe, er sgu genial når han, samtidig med at får sin daglige motion på sin trædemølle, trakterer diverse synthesizere med stort overskud og undertider også får muligheden for at vise sine evner som danser. Hint, han danser mindst lige så godt som undertegnede …

SCENESHOW

Sceneshowet ved Rammsteins koncerter er et kapitel for sig. Alene det sekundære laserlysshow består af så mange lamper så man næsten ikke kan tælle dem, men der er vandvittigt mange. Det det for alvor handler om er pyroteknikken og flammerne, som bliver spyet ud af alle tænkelige himstregimster. Fx var der til de tre flammekastere, den ene større end den anden, som Till bruger mod Flake i “Mein Teil”, endnu en sang med mindst tre lag, tilføjet en decideret flammekanon. Det bliver næppe meget vildere! Og så kan du som tilskuer, også selv om vi befandt os nogle meter længere fra scenekanten end jeg gjorde sidste år, stadig godt mærke varme fra flammerne! Specielt når man for 7-8 gang er blevet udsat for “Ja/Nein”-flammetæppet i “Du Hast”, begynder man, i ansigtet, at føle sig som en der har været udsat for et UV-indeks på 15 en hel dag, uden brug af solcreme 🥵

LYD

Lyden på Dyrskuepladsen var rent faktisk både en tak bedre og en tak højere end den var i Göteborg sidste år … men det er en hårfin vurdering. Der var i hvert tilfælde tale om en tung bas der kunne mærkes i mellemgulvet. Igen fortryd jeg ikke at jeg ikke havde købt ørepropper. Men Tills baryton stod dejligt klart og der var god smæk på Olivers trommer, lige præcis som forventet.

KONKLUSION

Det er ikke så meget at komme efter her. RAMMSTEIN er, indtil andet er er bevist, det bedste nulevende liveband. Samtidig er de også et af de bedste til at inddrage publikum. Måske Mylène Farmer bliver den der, her den 17. juni 2023, viser at RAMMSTEIN ikke er de bedste live. Jeg ved at hun fantastisk er god live, men hun kommer til at kæmpe for at bevise det.  Uanset hvad, lander vi naturligvis på seks af de ekstra funklende stjerner for RAMMSTEIN – 2023.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_full

Læs mere om RAMMSTEIN her og Duo Abélard her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest