Flugt

af | 2022-02-11 | Dokumentar, Film, Oscar

HELE TRE OSCARNOMINERINGER …

Sammen aften som Flugt modtog sine tre Oscarnomineringer, viste DR2 filmen. Hvilket vist var et meget klogt træk, da dokumentarfilm normalt ikke tilhører den kategori af film, der trækker flest folk film i biografen. Så denne film bliver en af de få undtagelser for min regel om at kun film jeg har set i biografen, kan anmeldes. Sidste gang det skete var med Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan i tilbage i efteråret 2020 😀

INTRO

Filmen begynder tilbage i startfirserne, hvor Amin er en glad knægt i Kabul. Amin har kærlig mor, søde søskende, kan lide at spille volleyball, at spankulere rundt i hans søsters gamle kjole og er mere en blot almindeligt vild med Jean-Claude van Damme. Faderen ved vi ikke rigtigt hvor er forsvundet hen.

Den Afghanske historie bliver alt for omfattende at gå i helt dybden med her. Man sidder jo med en følelse af at der altid har været ballade i det land … i hvert tilfælde siden 1800-tallet, hvor det vist primært var englænderne der kæmpede på den front. Men tilbage i 1970’er bliver kongefamilien smidt på porten, kommunisterne kommer til magten, hvilket gør at Taliban begynder at smadre landet i en voldsom guerillakrig mod de Sovjetiske styrker, som Afghanistans nytiltrådte regering har hidkaldt. På den anden side støttede USA, Pakistan og Saudi Arabien, Taliban. Da Sovjetunionen begyndte at falde fra hinanden omkring 1990, trak de sig ud Afghanistan. Og i midthalvfemserne overtog Islamisk Stat så magten i Afghanistan … og resten er, som de siger, en uendelig historie.

Det er fra dette kaos Amin og hans familie prøver at flygte. Dette skal vise sig at være en meget kompliceret, farefuld og dyr mission. Da det er Amin der fortæller historien, er det ikke nogen hemmelighed at flugten lykkes til sidst, men de omkostninger som flugten har haft, bliver oprullet i filmen.

Flugt

… BEDSTE ANIMATIONS-, DOKUMENTAR- OG UDENLANDSKE FILM

Flugt er en primært en animationsfilm, der er dog blandet et par håndfulde videoklip, primært med historiske og internationalt velkendte scener fra de seneste 40 år. Alt andet er animeret, herunder intervieweren og Amin selv. Ideen er på en måde meget godt tænkt, men samtidig virker det lidt åndet. Jeg har lidt svært ved at se hvorfor det er lavet sådan. Det virker underligt kunstlet … lidt ligesom ordet “kunstlet” 😉

CAST & CREW

De personer der har lagt stemmer til karaktererne i filmen, har primært navne der klinger af at de kommer fra de samme lande, som de karakterer (afghanere, russere, dansskere etc.) de repræsenterer. Det giver filmen ekstra autenticitet. Jeg kender dog ikke en eneste af dem. 

Jonas Poher Rasmussen har skrevet og instrueret 1½ håndfuld dokumentar- og kortfilm siden starten af indeværende årtusinde. Jeg kan ikke påstå at jeg har set en eneste af dem. Men i denne film viser han at han ikke er uden visse evner. Nicolaj Coster-Waldau er co-producer på filmen, sammen med diverse filminstitutter fra Danmark, Sverige, Norge, Frankrig etc., så der har været mange der har skudt penge i filmen … der, Oscarstatuetter eller ej, næppe bliver noget kæmpe økonomisk succes.

BILLEDE & LYD

Animationen er overordnet flot lavet. Det er lige før at man tror at en af de første scener, som er “skudt” lodret fra oven, nedover Søerne i København, komplet med svaner i flugt og det hele, er filmet IRL, om jeg så må sige. Dog viser det sig dog hurtigt, at det ikke ligefrem er Disney’s version af Den Lille Havfrue eller en anden superpoleret animation vi har at gøre med her. Og tak for det.

Der er dog en ting der ikke behager mit øje, nemlig at animationen er meget lidt, som i MEGET lidt, flydende. Jeg ved ikke om det er et stilistisk valg eller om det simplethen har været for at spare penge? Problemet er at det undertiden fjerner noget af min opmærksomhed fra det væsentlige … selve historien. Jeg kan ikke påstå at jeg er stiv ud i animationsfilm anno 2021, men lidt keyframing eller noget i den stil, ville have gjort underværker.

KONKLUSION

Flugt er lige knap 90 minutter lang, hvilket vikrer ret tilpas, det tunge emne taget i betragtning. Til spørgsmålet om hvorvidt filmen tager nogen af statuetterne med hjem fra LA, kræver det vel ligesom at jeg har bare et minimum af kendskab til de andre film i de tre kategorier … hvilket jeg så ikke har 🙂 Dog er Flugt ikke ligefrem en film der får mig til at falde i svime. Anyways, vi lander på fire mellemstore stjerner.

Filmen har allerede været genudsendt DR2, siden jeg så den. Så være obs på det, hvis du gerne vil de den “gratis” 🙂 Den kan dog ses i en håndfuld biografer også.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_greystar_grey

Læs mere om Flugt her.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

eleven − 9 =

Pin It on Pinterest