Den Grænseløse

af | 2024-02-18 | Film

FLOWER POWER OG SOLTILBEDELSE …

Årets første  biograffilm, det lyder helt åndssvagt at sige det her medio februar, blev filmatiseringen af Jussi-Adler Olsens sjette bog i sagaen om Karl Mørck og Afdeling Q;  Den Grænseløse i Lyngby Bio . Vi nappede en vegan burger med vinegar fries før filmen på Halifax, som faktisk serverer nogle OK burgere, og ikke så meget andet 😉

INTRO

I Den Grænseløse lander Rose på Bornholm til en afskedsreception for en af Mørcks gamle venner og kollegaer, der ender sit liv med en kugle i panden. Det bliver starten på en rejse ind i Roses traumatiske fortid. På øen bliver Carl Mørck (som netop fantastisk nok er blevet forlovet), Assad og Rose også indblandet i en henlagt sag om et rystende mord på en ung pige, som er blevet påkørt af en bil … og er landet i et træ? Da sagen pludselig forbindes til den lokale politikreds og en soltilbedende flower power kult, må Carl Mørck og hans lille team risikere alt for at opklare den.

Den Grænseløse

… OG ET LIDT FOR TÆT BROR / SØSTER FORHOLD

Her efter to film med Ulrich Thomsen i rollen som Karl Mørck, mener jeg at der begynder at tegne sig et billede af at det var en fejl at lade Thomsen overtage rollen efter Nicolai Lie Kaas … og at udskifte Zentropa med Nordisk Film. Man skal naturligvis ikke være bange for at prøve noget nyt, men jeg mener simpelthen at filmene er blevet kedeligere og så savner jeg stadig lidt af den tørre, men alligvel sjove, pingpong mellem Mørck og Assad.

Nu har jeg ikke læst nogen af Jussis bøger, og kommer heller ikke til det. Men her efter seks film synes jeg at vi kører lidt for meget i tomgang. Jeg synes at jeg hører på vandrørene at bøgerne kommer væsentligt dybere ind bag fx Roses traumatiske fortid. Bevares, jeg ved da godt godt at det er svært at koge en roman på cirka 400 sider ned til godt to timers filmstrimmel. Men hvis jeg skal trækkes af huse til de sidste fire film, skal der altså lidt andre, og lidt stærkere,  boller på suppen.

CAST & CREW

Det er ikke fordi castet på nogen måde er elendigt, faktisk er der en stor portion danske og svenske stjerner med, men det er som om de ikke rigtigt for mulighed for at udfolde sig. Skal nogen fremhæves, må det være den pænt syge “kunstner” Stefan (i skikkelse af Rasmus Bjerg), som bestemt ikke er det fjerneste sjov, som han som oftest  er.

Ole Christian Madsen, som man måske kender fra Flammen og Citronen, har instrueret. og det har han gjort på en temmlig uinspirerende måde. Der er da basis for både lidt uhygge og action i filmen, men næsten alt dette er sparet væk, og er blevet erstattet af snak …

BILLEDE & LYD

Filmen er skudt på Bornholm, hvilket burde give mulighed for nogle visuelt flotte scener. Der er da også nogle scener der kunne være rigtigt flotte, men det er som om de stopper før det bliver rigtig godt, og så er vi tilbage ved snakkeriet.

Underlægningsmusikken hørte jeg slet ikke. Det kan være et tegn på at den var perfekt. I det her tilfælde frygter jeg lidt at det skyldtes at den var så generisk og tam, lidt som i Marco Effekten, at mine øren slet ikke opfangede den 😊

KONKLUSION

Jeg synes ikke rigtigt at Ulrich Thomsen er bedre i andet forsøg som Carl Mørck end han, og resten af castet, var i Marco Effekten og vi er stadigvæk et pænt stykke fra Journal 64, og de tre andre film i sagaen om Afdeling Q, med Nicolai Lie Kaas som Mørck. Skuespillet i Den Grænseløse er nok en tand bedre end det var i Marco Effekten, men historien minder lidt for meget om noget vi har set før i samme filmsaga (var det Flaskepost fra P) … jeg sad i hvert tilfælde og fik en følelse af Deja Vu. Anyways, denne femte film kan, isoleret set, ikke få mere end fem gennemsnitlige stjerner.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_greystar_greystar_greystar_greystar_grey

(jeg har skiftet min stjernegivning ud med 10-skalaen, så den matcher med de stjerner jeg giver på IMDb)

Læs mere om Den Grænseløse her.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest