The Whale

af | 2023-03-05 | Film, Oscar

PEOPLE ARE AMAZING!

For anden dag på to dage gik turen til Empire Bio, denne gang for at se The Whale. Denne aften indtog vi vores dinner på Hooked, hvor jeg har været et par gange før. Maden der, ikke overraskende har et fisketema, er stort lige så god som hos Mæxico, hvor vi spiste aftenen før. Men Mæxico er noget mere hyggelig … og tjenerne er ikke forvirrede som de ofte er hos Hooked. Både mad og film var dog, ligesom aftenen før, ganske glimrende. Til Empire Bios ros, skal det ovenikøbet siges at de er begyndt at sælge den udmærkede svenske slik fra Malmö, Kolsvart, jeg tog en pose Sur Röding denne aften, så også her holdt jeg holdt fast i fisketemaet. Desværre holder Empire fast i Pepsi, så deres sodavand kan stadigvæk ikke drikkes.

INTRO

Charlie underviser engelsk på college. Altså, han underviser kun online … og hans webcam er, underligt nok, altid i stykker. Grunden til det er at Charlie er monstertyk (mig og min filmmakker skød på 280 – 300 kilo), og er derfor bundet til sin lejlighed på første sal. De eneste personer Charlie ser er hans søster og pizzabudet … sidsnævnte skimter han kun gennem sine persienner, da budet blot stiller pizzaerne uden for Chalies dør og som aftalt tager betalingen som Charlie har lagt i postkassen.

Charlie har en datter, som han ikke har set siden hans kone forlod ham, da hun opdagede at han havde et forhold til en anden mand. Det var først da denne nye kæreste døde, at Charlie begyndte at æde sig kæmpestor. Charlies sidste ønske, før han dør af sin kolossale overvægt, er at slutte fred med sin datter. Til at hjælpe ham på vej med det forehavende, har $120.000 på sin konto.

The Whale

WHO WOULD WANT ME TO BE A PART OF THEIR LIFE?

The Whale foregår for 100% vedkommende i Charlies lejlighed og for 98% vedkommende i hans stue, da det simplethen ikke er muligt for ham at bevæge sig uden for hoveddøren. Udover at være en dygtig og humoristisk lærer, med en stor forkærlighed for Moby Dick, går Charlies tid med at spise kolossale mængder mad … hurtigt og meget ubehageligt. Hans søster, som er sygeplejerske, gør hvad hun kan for påvirke og hjælpe ham. Som fx at give ham Heimlich-manøvren da han er ved blive kvalt i en XL spand kyllingsnask fra KFC.

CAST & CREW

Efter bedst at have kendt Brendan Fraser som hunk’en i The Mummy-filmene sidst i 90’erne og i starten er 00’erne, har han ikke gjort det store væsen af sig i de seneste 15 år. Er dette filmen der bringer ham tilbage i søgelyset? Han er i hvert tilfælde nomineret til en Oscar for sin præsentation. Hans chance er, efter min vurdering, næsten lige så stor som for at Blanchett tager Oscaren for sin præstation i Tár … men også kun næsten. En lille bonus at vi ser Samantha Morton i castet som Charlies tidligere kone, Mary. Morton er, underligt nok, en af mindst brugte skuespillere (i store roller). Hun var genial i serien Band of Gold og i Minority Report hvor hun spillede lige op med Tom Cruise. Hvorfor ser man hende så lidt? Jeg fatter hat!

Darren Aronofsky, manden i instruktørstolen har lavet en del pænt underlige men ikke uinteressante film som Pi, Black Swan og The Fountain. The Whale er den mindst polerede og mest realistisk film jeg har set fra hans hånd … og dermed også den mest oplagte Oscarkandidat.

BILLEDE & LYD

Brendan Frasers store krop er kommet til live ved hjælp af proteser, make-up og CGI. Brandon selv har ikke taget en masse vægt på (kun nogle få kilo), som method actors som fx Christian Bale, Renée Zellweger, Matt Damon og Charlize Theron tidligere har gjort det for på bedste måde at fylde deres rolle ud … om jeg så må sige. Ud over Brandons nominering for bedste hovedrolle er filmen også nomineret for bedste make-up samt bedste visuelle effekter.

KONKLUSION

Det er svært ikke at sammenligne The Whale med Tár som jeg så dagen før. Begge film handler om personer som kommer ud i en seriøs deroute. Dybest set er det vel egentlig også det eneste filmene har til fælles. De er så forkellige som nat og dag i deres udtryk, stilistisk og med deres budget. Men de er begge absolut værd at at se. Vi lander på otte små stjerner … en stjerne mindre end Tár.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_greystar_grey

(jeg har skiftet min stjernegivning ud med 10-skalaen, så den matcher med de stjerner jeg giver på IMDb)

Læs mere om The Whale her.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest