Umiddelbart kan det godt virke noget grinagtigt, her i år 2015, at Danmark satte cykelregimenter ind mod tyskerne den dag i 1940, da de invaderede os. Men det er en realitet, at de var en del af de styrker som danskerne satte ind mod de panserede tyske tropper den skæbnesvangre dag. Der gik da heller ikke mange splitsekunder fra at tysken havde passeret den dansk-tyske grænse, til at Danmark havde lagt sig fladt ned på maven og overgivet sig til overmagten. Det var så bare ærgerligt for, blandt andre, sekondløjtnant Sands cykelregiment, at beskeden om Danmarks overgivelse først nåede frem fra København til Sønderjylland med et par timers forsinkelse, da det kom til at koste flere danske soldaters liv, til ingen verdens nytte.

Pilou Asbæk spiller rollen som sekondløjtnant Sand glimrende. Jeg synes faktisk han er en af de skuespillere der bliver bedre og bedre – han var jo også super som psykopaten Ditlev Pram i “Fasandræberne” og naturligvis også som Simon Spies i “Spies & Glistrup”. Også Lars Mikkelsen, som jo efterhånden er med i “alle” film og serier, herunder “Sherlock” og “House of Cards”, om end han kun optræder i filmen i meget kort tid, gør en god figur som oberstløjtnant Hintz … som sædvanligt. Karaktererne virker som om de er skildret på en meget reel måde. Ingen er nogle helt igennem dumme svin og ingen er rene og uskyldige good guys. I virkeligheden er det ikke ret ofte at tingene er Hollywood sort/hvide … snarere en af de mindst 50 nuancer af grå!

Filmen virker meget dokumentarisk i sin opbygning. Hvilket jo også understreges af at handlingen er taget direkte ud af virkeligheden, og at at flere af personerne i cykelregimentet er virkelige personer, hvoraf nogle af dem stadig er i live den dag i dag. Filmen er egentlig ret flot filmet, om end jeg synes at filtrene der der skal få filmen til at virke 40er-agtigt, sine steder lige er blevet boostet mere end hvad godt er. Et eksempel er i barakkerne i starten af filmen … men det er måske bare mig 🙂 “9. april” er også blottet for splattereffekter (bortset fra et enkelt blodsprøjt under den første træfning med tyskerne) og det virker ganske sympatisk. Lydsiden er egentlig, for en gangs skyld, temmelig underspillet. Skud og brag er den vigtigste lyd i filmen, og det passer glimrende til den her type af film.

Vi så versionen uden danske undertekster … come on, så tykke var de jyske dialekter altså heller ikke. Det er noget jeg synes at man oplever oftere for tiden, altså at også danske film er undertekstede. Er det fordi at flere og flere, også yngre mennesker, har tinnitus og derfor hører at pommeren til? Eller er det fordi at gennemsnitsdanskeren i dag kun forstå rigsdansk, og at de så snart der optræder bare et hint af dialekt i det talte sprog, må give fortabt?

“9. april” viser med al tydelighed, at der stadig kan laves vedkommende og interessante film om andenverdens krig. Krigsfilm får mig yderst sjældent helt op at ringe og det formår den her film heller ikke at få mig til. Alligevel får “9. april” fire stjerner.

checkcheckcheckchecknon-checknon-check

Pin It on Pinterest