Den franske film Mustang foregår langt ude på landet i Tyrkiet, i en ikke nærmere defineret landsby ved Sortehavskysten, som ligger ca. 1.000 kilometer fra Istanbul. Fem unge teenage-søstre, hvis forælde er døde, tages ud af skolen, da deres onkel og formynder, mener at de er ved at være for store til at være ude i det virkelige liv, og ikke mindst, blandt drenge. Beslutningen er blevet taget, fordi de en dag på vej hjem fra skole legede i strandkanten med nogle drenge, hvilket er blevet opdaget af landsbyens sladretante, som mener et der var seksuelle undertoner i deres leg. Onklen gør hvad han kan for at de ikke skal kunne bevæge sig uden for ejendommen og bygger konstant flere og mere sikre gitre omkring ejendommen. Han laver med andre ord hjemmet om til et fængsel, i forsøget på at holde de unge piger væk fra almindelig kontakt med andre mennesker. Det lykkes langt fra så godt som onklen forventer, og det lykkes blandt andet pigerne at tage på udflugt til nærmeste storby, for at se en fodboldkamp mellem to af Tyrkiets største fodboldhold, Trabzonspor og Galatasaray, tror jeg det var. Åbenbart er kampene, på det tidspunkt, udelukkende med kvindeligt publikum, da mændene er blevet udelukket fra tilskuerrækkerne på grund af de har lavet ballade. Den udflugt slipper de lige akkurat afsted med, med hjælp fra en ung lastvognschauffør og deres bedstemors snarrådige indgriben.

Snart nærmer tiden sig hvor piger, en for en, skal giftes væk til deres unge og stort set, for pigerne, ukendte bejlere. Det er onklen og forskellige af familiens ældre kvinder der står for ægteforhandlingerne. Pigerne har intet at skulle have sagt. Med de to første piger går bryllupsforberedelserne og selve brylluppet forholdsvis glat. De to piger finder sig, omend med relativ stiltiende modstand, i deres skæbne. Først ved den tredje pige går det galt, og onklen står med store problemer, ikke mindst med at redde familiens ære.

Mustang er en franskproduceret film, lavet af den tyrkiske instruktør Deniz Gamze Ergüven (hun er totalt ukendt for mig), men er filmet i Tyrkiet og er med tyrkiske skuespillere, som alle fungerer glimrende, herunder alle de fem piger, som faktisk er rigtigt gode. Det er glimrende beskrevet, hvorledes pigerne egentlig har de samme drømme samt snakke om drenge og sex, som piger i den “vestlige verden” også har. Alligvel virker det, på overfladen i hvert tilfælde, som om de, lettere apatisk kan man mene, alligevel accepterer at deres skæbne er at de skal giftes væk, så snart der er kønsmodne, mere eller mindre! Filmisk, og musisk, for den sags skyld, byder Mustang ikke på de store nyskabelser, for at sige det mildt. Solidt standardhåndværk og så heller ikke mere.

Filmen er trods det alvorlige emne, ikke uden humor. Specielt er onklens nærmest maniske forsøg på at holde pigerne inde i huset, ved at lave ejendommen om til et veritabelt fængsel, skildret med et glimt i øjet. Og den skrappe bedstemoder, som trods alt forsøger at hjælpe pigerne, når de har lavet ulykker, er også sine steder skildret med humor.

Problemet, for mig i hvert tilfælde, med Mustang er, at problemet med tvangsægteskaber og lignende uhyrligheder i de muslimske lande er et kendt problem. Filmen tilbyder ikke rigtigt nogen idéer til mulige veje ud af dette forfærdelige morads, den observerer kun, tilføjer lidt humor, og det er så det. Hvis problemet, som filmen antyder, stadig er så stort “ude på landet” i Tyrkiet, bliver det helt sikkert ikke i min levetid, eller i dette århundrede, at Tyrkiet bliver lukket ind i det gode selskab (EU og lignende). De må lade sig nøje med at få lov til at deltage i den årlige Eurovison Song Contest. Det skal her skydes ind, at filmen delvis har været finansieret af det Tyrkiske Kulturministerium. Mustang er hverken elendig eller uvæsentlig, den bringer bare ikke rigtigt noget nyt til torvs, og så er den altså en lille smule kedelig. Mustang får 3 stjerner.

starstarstarstar emptystar emptystar empty

Læs mere om MustangIMDb.

#kinotur #mustang

Pin It on Pinterest