Forfatteren bag Our Kind of Traitor, John Le Carré, som også står bag spionhistorier som Tinker, Tailor, Soldier, Spy og The Night manager, som netop nu kører på DR1 som en serie i seks afsnit instrueret af Susanne Bier, er ikke just kendt for et skrive simple og let gennemskuelige historier, men filmatiseringerne kan dog godt have en tendens til at blive blive lidt underligt rodede, med uforklarlige spring i tid og handling, som gør at filmene bliver lidt for usammenhængende og lidt sært kedelige med underligt handlingsdøde perioder! Generelt er TV-serierne nok bedre end filmatiseringerne, simpelthen fordi at der er bedre tid til at gå i dybden med karakterne og handlingen i en TV-serie på seks x en time fremfor filmens ca. to timer. Til Carrés fordel taler dog, uanset hvad, at han har klaret springet fra den kolde krigs spionhistorier frem til nutidens thrillere glimrende.

Our Kind of Traitor starter fantastisk godt, dette understøttes ikke mindst af den næsten halvdanske fotograf Anthony Dod Mantles glimrende arbejde bag filmkameraet. Næsten alle scener er fotograferet som close-ups og alt hvad der ikke skal være i fokus, er blurret ud på flere forskellige måder … det giver en intens, hektisk og fortættet stemning, hvilket passer godt til filmens første 45 minutter hvor Perry Makepeace (Ewan McGregor) bliver inviteret til fest i russeren Dimas (Stellan Skarsgård) feriebolig i Marokko. Her bliver der i den grad festet igennem med vodka, stoffer og letlevende damer galore. Noget modstræbende, deltager også Perrys kæreste, advokaten Gail (Naomie Harris) i den anden russerfest i Marokko.

Dima har naturligvis skjulte bagtanker med at invitere Perry med til hans fester. Han er regnskabsmand for en russisk oligark/mafiamand, og har nogle oplysninger til MI6/Scotland Yard, som han gerne vil have Perry til at hjælpe ham med overførslen af. Gail ønsker til at begynde med slet ikke at støtte Perry i hans noget problematiske og farlige samt (både for os og for hende) totalt uforståelige forehavende. Pludselig, ud af den blå luft, støtter Gail dog sin mand 100 procent? Egentlig er det lidt kompliceret at fortælle om hvad der nu sker, uden at komme til at fortælle for meget. Men jeg kan dog sige så meget som at fremstående engelske politikere og en ny international storbank er involveret i affæren og at den russiske mafia ikke overraskende er totalt skrupelløs.

Hverken Ewan McGregor, Naomie Harris eller Stellan Skarsgård kan vel siges at have deres glansroller i Our Kind of Traitor, men ringe er de dog på ingen måde, de lever bare slet ikke op til deres potentiale. I et lidt højere gear må præstationerne fra Mark Gatiss (Billy Matlock) og Damian Lewis (Hector), som begge arbejder for Scotland Yard, siges at være. Specielt Gatiss fejler sjældent.

Our Kind of Traitor starter rigtigt godt, kører så gevaldigt ned i tempo midtvejs … som om instruktøreren (Susanna White) en times tid inde i filmen bliver lidt i vildrede over hvorledes det dog skal lykkes hende at få kogt Carrés roman ned til spillefilmslængde og alligevel få det hele med før filmen slutter! Med en fornuftig afslutning på filmen, som inkluderer en fin “lille” hævn fra graven sekvens, lykkes det dog til sidst at redde trådene ud, så det hele kommer til at give mening alligevel. Og det hele er altså lækkert filmet, men et eller andet sted føles det som form over indhold … altså man får ikke rigtigt noget med hjem. Our Kind of Traitor redder fire stjerner i land på den gode slutspurt.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Our Kind of TraitorIMDb.

Pin It on Pinterest