Det nyeste afsnit i tidens bedste TV-serie, “Sherlock”, den med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman, blev sendt på NRK1 i går aftes. Nu er der jo ikke tale om en film, men en nytårsspecial i en TV-serie med “Sherlock”s kvaliteter, fortjener at blive anmeldt her. NRK1 har været ultrahurtigt ude, og viste den stort set samtidig med at afsnittet havde premiere på BBC, som jo har produceret “The Abominable Bride” og alle de andre afsnit i serien. Afsnittet bliver genudsendt allerede natten til søndag på NRK1 – det er lige om lidt. DR3 viser afsnittet søndag 10. januar 2016. Afsnittet bliver også vist i CinemaxX både i aften og i de kommende dage.

I modsætning til de andre afsnit af “Sherlock” som foregår i nutiden, er Holmes og Watson i “The Abominable Bride” blevet transmogriffet tilbage til 1890’ernes London … eller er de? Anways, efter en kort intro af Holmes og Watson anno 1895, springer vi direkte til en ny sag, som foregår et par år senere, hvor den altid spejlblanke Kommisær Lestrade møder op i Holmes bibliotek i Baker St. 221B, hvor han fortæller Sherlock, John og Mary om den “afskyelige” brud som forårsagede kaos i Londons gader to dage forinden, for derefter at blæse hjernen ud på sig selv. Hvad der gør sagen mystisk, for at sige det mildt, er at selv samme brud dukker op ved hendes mands favoritopiumshule dagen efter, og blæser knoppen af ham! The game is afoot …

Som sædvanligt i “Sherlock” er der en del at holde styr på. Afsnittet trækker både tråde frem og tilbage i tiden samt til tidlligere afsnit i serien. Jeg vil absolut anbefale at man har set alle afsnit, og det seneste afsnit for ikke alt for lang tid siden, for at få det fulde udbytte af “The Abominable Bride”, for det fortsætter lige der hvor “His Last Wow” sluttede … selv om “The Abominable Bride” altså foregår 120 år tidligere! Forvirret? Det vil du muligvis også være efter at have set afsnittet … første gang 🙂 Det skal her indskydes at alle afsnit er tilgænglige på Netflix!

Stort set alle skuespillerne som er med i nutidens “Sherlock” er også med i “The Abominable Bride”. Næsten alle med et twist, i større eller mindre grad. Jeg skal ikke komme ind på disse twists her, det vil afsløre for meget, men blot sige at f.eks. både Mary (Watsons kone), Mycroft Holmes og den faste retmediciner Molly Hooper, ikke helt er deres sædvanlige jeg … på den fede måde 😉 Ikke eneste af skuspillerne i castet falder igennem, dog må jeg udover Benedict Cumberbatch, som aldrig fejler, heller ikke hans andre roller, nævne Mycroft Holmes (Mark Gatiss), som undergår noget af en forvandling mellem de to tidsperioder og det klarer han til UG med kryds og slange.

Den altid underspillede men lettere sorte humor i spiller en større rolle i “The Abominable Bride” end normalt i “Sherlock”, dog uden at det går hen og bliver for pjattet. Dog er er der en scene i Diogenes Club, hvor Sherlocks bror, Mycroft, ofte opholder sig, hvor begrebet Absolut Stilhed får en helt ny og vanvittig vittig dimension …

Afsnittet er filmet sindssygt godt og yderst kreativt. Blandt andet i starten hvor Lestrade sidder i Holmes kontor og fortæller om Bruden, er måden hvorpå det der skete i Londons gader er klippet ind i (faktisk bogstaveligt talt) i Sherlock bibliotek super godt lavet. Igen lidt svært at beskrive det, uden at afsløre for meget … så få set “The Abominable Bride” ASAP 🙂 Musikken som normalt er meget markant i Sherlock, er noget nedtonet i “The Abominable Bride”, og det er jeg faktisk lidt ked af, thi den normalt er med til at sætte et godt tempo for “Sherlock”. Måske det er med vilje at tempoet trækkes ud, for lige som at markere at det meste af handlingen finder sted for 120 år siden. Perhaps!

Der er i “The Abominable Bride” også, blandt andet fra Mrs. Hudson og Professor Moriarty, flere referencer til de bøger som Watson skriver om Sherlocks oplevelser samt en vis utilfedshed med den måde hvorpå Watson beskriver de enkelte karakterer i hans romaner og noveller, altså et vist meta-data niveau, som medvirker stærkt til underholdningen. Der er også sine steder en hvis Inkonsistens i Holmes univers, hvilket undrer ham, også selv om hans deducerende evne aldrig har været bedre … men alt dette er der naturligvis en forklaring på, som man får hvis man lige holder øre og øjne på stilke hele afsnittet igennem.

Første akt af “The Abominable Bride” er intet mindre end perfekt. Andet og tredje akt halter en lille bitte smule, sammenlignet med det formidable første akt altså. Så “The Abominable Bride” får 5 stjerner.

starstarstarstarstarstar empty

Læs mere om “The Abominable Bride” på IMDb.

Pin It on Pinterest