Alan Rickmans næstsidste film, den sidste er Alice through the Looking Glass, som får premiere herhjemme om to uger, blev så det her hæderlige militærdrama Eye in the Sky, med Helen Mirren i hovedrollen. Et af Rickmans store forcer var hans stemme, som kunne få selv den artigste skoledreng til at ryste i bukserne. Hans rolige og, hvis han var i det mood, dødsens kolde ryst, kunne få det fleste til at makke ret. Tre af hans bedste roller var som terroristrøveren Hans Gruber i Die Hard (1988), som sheriffen af Nottingham i Robin Hood (1991) og ikke mindst som den syngende dommer Turpin i den dejligt blodsprøjtende skøre Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007). Eye in the Sky blev ikke en af hans bedste film, men helt ringe er den nu ikke.

Handlingen i Eye in the Sky er stort set real-time og forgår samtidig i Nairobi, London og på en militærbase uden for Las Vegas. En bevæbnet drone styret af operatører på den amerikanske militærbase, overvåger et hus i Nairobi hvor et møde mellem en gruppe al-shabaab (altså ISIS-typer), deriblandt en engelsk kvinde som er konverteret til Islam, skal til at finde sted. Operationen overvåges fra London af oberst Kathrine Powell (Helen Mirren) som understøttes af generalløjtnant Frank Benson (Alan Rickman). I operationen medvirker også Kenyanske tropper og agenter. Disse agenter har til deres rådighed nogle andengenerations-mikrodroner, som er ret tjekkede. Da diverse ministerier, både i England og USA, er med indeover, er operationen noget af logistisk mareridt.

Operationen opgraderes fra en overvågningsmisson til en angrebsmisson, da en af andengenerationsdronerne, en “bille” styret af Jama Farah (Barkhad Abdi), opdager at  Al-shabaabfolkene inde i huset er ved at klæde to selvmordsbombere på til selvmordsaktioner. Så nu er fanden løs i laksegade. Huset ligger i et tæt bebygget område, så hvor mange uskyldige dødsfald kan accepteres, for at forhindre endnu flere civile tab, hvis bombebælterne udløses fx. i et indkøbscenter. Og hvad nu hvis nogle af disse uskyldige ofre er børn? Så nu begynder kommunikationslinjerne mellem Kenya, London og Washington at gløde og beregninger skal foretages … og i sidste ende har vi så droneoperatørerne uden for Las Vegas, som jo skal trykke på aftrækkerne og affyre missilet …

Der er masser af drama og dilemmaer i Eye in the Sky og efterhånden som filmen skrider frem, begynder man faktisk at bevæge sig frem i biografens stole, mens man med lettere speedet puls og åndedræt venter på hvad de beslutter sig til at gøre. Helen Mirren og Alan Rickman leverer varen, uden dog at levere noget ud over det sædvanlige. Bedste præstation må siges at blive leveret af Barkhad Abdi, som vi kender fx. fra Captain Philips, hvor han spillede en af piraterne der bordede et Maersk containerskib. Han er faktisk temmelig cool, både i rollen som agent og som terrorist.

Lige i starten af filmen lod jeg mig irritere lidt over hvor kraftigt vi skulle gøres opmærksomme på hvem der var the bad guys i filmen, og at vi næsten fik den information ind med skeer. Well, det var kun lige i de første 10-15 minutter og det er naturligvis også vigtigt at selv den voksende mængde af white trash rednecks i USAs midtvesten også kan følge med … jeg tvivler nu på at de ser (den type) film alligevel 😉 Bortset fra det har instruktøren Gavin Hood skruet en fin film sammen, selv om hans CV stort set er ikke eksisterende. Filmen er fotograferet meget regulært. Dog synes jeg måske at måden hvorpå den armerede drone bevæger sig og filmer på, ikke helt holder vand. Det skal så her indrømmes at jeg ikke er militærdronepilot i fritiden, og derfor kun har min relativt sunde fornuft at gå efter 🙂

Det varer lidt før end dramaet i Eye in the Sky bliver rigtig dramatisk, men når det endelig sker, bliver man også opslugt af handlingen på lærredet. Man keder sig bestemt ikke et sekund, men man sidder alligevel med en følelse af “var det det” efter filmen, og at man ikke rigtigt tager noget med hjem, trods det at filmen er propfyldt med moralske dilemmaer som vores hovedpersoner skal tage stilling til … lynhurtigt! Eye in the Sky får alligevel fire stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Eye in the Sky på IMDb.

Pin It on Pinterest