(DK: Urmageren / UK: 13 minutes)

Elser foregår, ligesom Oliver Hirschbiegels anden store film Der Untergang i Tyskland under anden verdenskrig. Hvor Der Untergang handlede om Hitlers sidste dage, handler Elser om det første attentat mod Hitler, der lige som ved det andet, og mere kendte attentat, var lige ved og næsten at lykkes. Filmen begynder netop som Georg Elser er ved at placere bomben bag ved den ølstue, hvor Hitler dagen efter skal holde tale. Et stykke derfra bliver han antastet af en patrulje, og da de finder nogle, for dem, uforklarlige tegninger på ham, arresterer de ham og smider ham i kachotten. Nogle timer senere sprænger bomben, desværre 13 minutter efter at Hitler har forladt stedet. Så går det op for nazisterne hvad der er for nogle tegninger som Georg havde på sig, og derfor bliver de store kanoner kørt i stilling, for at finde ud af hvad præcis der er sket.

Selvom Georg, trods det han fra dag et bliver udsat for en skrækkelig omgang tortur, til at begynde med nægter alt, også at oplyse sit navn, er det først da hans kæreste Elsa også bliver arresteret, at han begynder at tale. Herefter begynder Georg at lægge alle kortene på bordet, dog afbrudt af mange og lange men absolut meningsfulde flash-backs. Dog er der SS Obergruppenführer ikke meget for at godtage at Georg ene mand har været i stand til ene mand at udtænke planen, fremstille den tidsindstillede bombe samt at placere den i søjlen bag talerstolen. Det viser sig, at det kunne han. Slutningen på historien om Elser, kommer først få dage før den koncentrationslejr han blev placeret i, efter hans endelige tilståelse var underskrevet, blev befriet af de allierede i 1945.

Elser 2

I vanlig Hirschbiegel-stil, bliver tingene vist som de skete. Intet bliver trukket fra og intet bliver lagt til. Det er barske løjer, men sådan er virkeligheden af og til. Næsten 100% af hovedhandlingen foregår i forhørslokalet eller i Georgs celle. Men i de mange flash-backs får vi indblik i Georgs liv frem til attentatet, helt fra da han var en ung sorgløs kvindebedårer, over hans tid som urmagerlærling, til hans tid som medlem af socialistpartiet og frem til hans farlige forelskelse i den smukke Elsa, som desværre er gift med en alkoholiseret og voldelig mand. Ydermere får vi via det glimrende filmarbejde et indblik i hvor forarmet Tyskland var blevet i tiden efter første verdenskrig, samt hvorledes det lykkedes folkeforføreren Adolf Hitler, bl.a. ved hjælp af velproducerede progagandafilm, at bilde det tyske folk ind at hans løsning, var svaret på alle deres problemer. Det var da også lykkedes naziregimet at få arbejdsløsheden bragt væsentlig ned, at lønningerne så samtidig var blevet næsten halveret, blev naturligvis ikke nævnt.

En spørgsmål som vi uværgeligt måtte stille os selv efter at være kommet ud i luften igen efter Elser, var “kan det ske igen?”. Det er jo ikke mere end lige godt 1½ gang min alder siden at anden verdenkrig startede (og jeg er en mand i min bedste alder) og historisk set, har de seneste 60 år været det mest fredelige, siden homo erectus blev til homo sapiens … mere eller mindre. Så måske det sidste 60 år blot har været en statistisk anomali, og at vi inden længe vender tilbage til normalen? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at freden er noget der skal kæmpes for hele tiden og aldrig må tages for givet!

Som en mere positiv sidekommentar, så synes jeg det kunne være interessant hvis f.eks. en instruktør som Chris Nolan (eller Guy Richie even …) lavede en kontrafaktisk film, som kommer med et bud på hvad der ville være sket hvis Georgs attentat rent faktisk var lykkedes. Ville Göbbels have været  stand til at samle handsken op, og videreføre Adolfs vanvid, eller ville det have været enden på Det Tredje Rige? Tarantino fik jo afsluttet anden verdenskrig et par år før tid i Inglorious Bastards. Men det var jo, trods alt, mere sjov end seriøst!

Elser er sådan en film som alle bør se. Det er en barsk omgang, og man forlader absolut ikke biografen i opløftet sindsstemning. Men nogle gange har man, ung som gammel, godt af at blive mindet om fortidens, og vi snakker ikke om mere end 75 år, uhyrligheder. Specielt personer som begynder at synes om de idéer, som personager som f.eks. Le Pen, Wilders og andre fra samme skuffe lufter, burde tvangindlægges til at se denne film. Men har da lov til at håbe, at det vil kunne åbne et par af disse personer øjne. Elser får fem fine stjerner.

starstarstarstarstarstar empty

Læs mere om ElserIMDb.

Pin It on Pinterest