Med Ex Machina er der endnu engang lykkes for svenske Alicia Vikander at være med i en Oscarvinder. Ganske vist en vinder der aldrig kom op i de danske biografer, bortset fra de 10 dage den gik i Cinemateket i Gothersgade, men det skal hverken lægges filmen eller Alicia til last. Well, her godt et år efter Ex Machina havde premiere i England, fik jeg endelig set den på Viaplay, som jeg har været så heldig at få to måneders gratis abonnement på ? Ex Machina er en relativt lille engelsk produktion. Men med de rette skuespillere og noget fantastisk CGI, filmens budget taget i betragning, er det lykkes instruktøren Alex Garland at skabe et supergodt SciFi-Drama, som i tema minder ikke så lidt om Steven Spielbergs Artificial Intelligence AI, men som slår Stevens, på alle tænkelige måder, MEGET lange, film, med et par længder.

Caleb (Domnhall Gleeson) vinder en konkurrence i det firma hvor han er ansat som programmør. Hvad gevinsten er, ved han ikke rigtigt, men i hvert tilfælde bliver han transporteret med helikopter til chefens absurd store jordbesiddelser og landsted nordpå. Her bliver han mødt af sin noget excentriske chef, Nathan (Oscar Isaac), som sætter ham ind regler for den uge hvor Caleb skal være på ejendommen samt hvad det er Caleb egentlig har vundet. Gevinsten er at han får mulighed for at evaluere de menneskelige kvaliteter af en underskøn menneskelignende stykke kunstig intelligens, som hans chef er ved at udvikle. Altså, Caleb skal køre en Turing-test på Ava (Alicia Vikander) som “robotten” hedder, og komme med sin dom i løbet af de syv dage han har til sin rådighed..

Ex Machina udvikler sig til et fint psykologisk drama, med thrillertendeser, for hvem er det egentlig der bliver testet? Kan man stole på en robot eller dens skaber? Og hvem er Kyoko (Sonoya Mizuno), Nathans ej-engelsktalende assistent? Og hvad sker der lige for Caleb som begynder at drømme om Ava, som i at han bliver forelsket i “hende”. Tilmed lover han hende, trods Nathans strenge ordrer om det modsatte, at han vil tage hende på en tur ud af laboratoriet, så hun kan opleve naturen og livet udenfor. Man kan så ikke på nogen måde fortænke Caleb i at blive forelsket i Ava ?

Ex Machina Dance

Man må sige at det kører for Alicia Vikander. Hun var med i The Danish Girl (som hun fik en Oscar for), hun er med i Jason Bourne (som har premiere her om 10 dage) og indenfor de næste måneder er hun med i The Light Between Oceans (hvor hun spiller overfor ingen ringere end Michael Fassbender) samt Tulip Fever (hvor hun spiller mod Christoph Waltz). Udover det er hun en godte, der trods hendes næsten androgyne skikkelse ser umanerligt tiltalende ud! Der er ikke noget med voldsomme kurver her, som fx. Kim Kardashian, med derimod er hun petit og fiks, lidt som en moderne udgave af Audrey Hepburn ?

Her i Ex Machina gør Alicia det også glimrende som den gådefulde robot. Domnhall Gleeson, som vi jo kender fra hans fine rolle i The Revenant, fungerer glimrende som den lettere naive programmør, som får ørerne i maskinen og bliver udfordret på flere fronter. Oscar Isaac er også fin i rollen som den skrupelløse ejer af søgemaskinegiganten … nej det er ikke Google, men det kunne det lige så godt have været. Han (mis)bruger, i modsætning til Google (host, host), al den information som hans søgemaskine giver ham, bl.a. til at programmere Avas AI samt til at overvåge alt og alle, på ALLE tidspunkter.

Filmen indeholder nogle sindssygt flotte naturscenerier og er optaget på flere lokationer i Norge samt i Pinewood Studierne i London. Den er underspillet og indeholder ikke de store armbevægelser eller action … lige bortset fra den absurde dansescene? Ellers er kameraarbejdet stilrent og lækkert. Musikken … tja, jeg bemærkede slet ikke musikken, så den må have været god. Filmen indeholder langt flere niveauer end øjet måske lige fanger i første omgang, så det er nok en film der skal genses. Specielt er slutningen lidt speget … igen på flere planer, som jeg så ikke skal komme ind på her.

Fik du ikke set Ex Machina da den gik i Cinemateket i det spæde forår, kan jeg kun anbefale dig at få et prøveabonnement på Viaplay, eller købe den på iTunes, og få den set ASAP. Det vil du ikke fortryde, hvis du da kan lide intelligent SciFi. Ex Machina får fire store stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Ex Machina på IMDb.

Pin It on Pinterest