Matt Damon er tilbage som Jason Bourne i denne femte film om agenten med hukommelsestab. Denne gang er Alicia Vikander med som IT-geniet, Heather Lee i CIAs hovedkvarter og Tommy-Lee Jones er hendes lettere anløbne chef, Robert Dewey. Julia Stiles er den unge idealistiske hacker Nicky Parsons, som er med til at få  Bourne bragt op til overfladen igen. Vincent Cassel, er lejemorderen (Asset), som ikke ligefrem er en mand der spiller med åbne kort. Paul Greengrass er ligeledes tilbage i instruktørstolen (og som manuskriptforfatter) … så der er egentlig lagt i ovnen til noget stort.

Straks efter at Nicky har gjort CIA opmærksom på at Jason Bourne stadig er i live, sætter de alle gode kræfter ind på at få ham tilbage i folden igen. Den første times tid af filmen, går med at Bourne og Nicky spurter rundt i Grækenland og tilstødende lande, til fods, på motorcykel og i bil i et forsøg på at finde ud af hvad det hele går ud på, samt for at flygte fra lejemorderen. Samtidig følger Lee og Dewey slagets gang fra deres taktikrum i CIAs hovedkvarter i Virginia, primært ved at kigge intenst på diverse monitors, tale alvorligt i telefonen samt ved at stille deres mest alvorlige ansigter op.

Matt Damon og Alicia Vikander

Well, jeg er vild med Matt Damon, Tommy-Lee Jones og ikke mindst er jeg vild med Alicia Vikander (læs evt. min anmeldelse af Ex Machina, for at så syn for sagn). Men her i Jason Bourne spilder alle de alle tre delvis deres evner, og skønne Alicia virker decideret fejlcastet. Specielt i den første times tid af filmen, hvor hun jo bare står og sender bekymrede blikke til computerskærme samt, i en påtaget hektisk bevægelse, gang på gang, bevæger fingeren op til headsettet og udstøder bekymrede kommentarer, virker Vikander i den grad ude af sin komfortzone. Det bliver lidt bedre i filmens anden halvdel, hvor både Vikander og Jones bliver lukket ud af kælderen i Langley, og får lov til at deltage i løjerne i Las Vegas, men desværre bliver det aldrig rigtig godt.

Der er to punkter ved Jason Bourne der er voldsomt irriterende. Hver gang vi når til en af actionscenerne, bliver filmkameraet tilsyneladende stukket i hånden på en person der lider af voldsom delirium tremens. Et håndholdt kamera kan være ganske udmærket til at forstærke eller ligefrem fremkalde en actionsekvens. Men her er det simplethen misbrugt i sådan en grad, at man simpelthen bliver irriteret over at man ikke kan se hvad der foregår, simpelthen fordi scenen er rystet til ukendelighed 😉 At dybdeskarpheden så samtidig er ikke-eksisterende, gør heller ikke sagen bedre. Man skulle mene, at med et budget på omkring DKK 800 millioner, skulle der have været råd til at ofre et par kroner mere på at få biljagter etc. til at se godt ud! Et andet lettere rriterende punkt er stemningsmusikken, som i filmen generelt og i actionscenerne i særdeleshed, i absurd grad er så monoton og kedelig, så man har producenterne mistænkt for at have købt musikken for €5.000 over internettet af en tredjerangsmusiker, som har siddet hjemme i sin kælder og komponeret musikken.

Efter de første to film om agenten med hukommelsestab, sad jeg med et håb om at vi måske havde gang i en franchise, der kunne tage kampen op med James Bond i agentfilmgenren. Her efter den fjerde “rigtige” film i sagaen, er jeg sikker på at 007s status som kongen af agentfilm ikke er truet af Bourne. Hertil har Bond i de senere år simpelthen bevæget sig i den rigtige retning for hurtigt. Sammenligner med den senest Bondfilm (SPECTRE) med den her nye Bournefilm, er det Bourne, der efter kun fire film, ser bedaget og træt ud, mens Bond, efter 24 film stadig fungerer max og til stadighed forstår at forny sig og følge med tiden.

Jason Bourne er mere af det samme og der er absolut ikke sket nogen som helst fremdrift i de 9 år hvor Matt Damon har været fraværende. Filmen hæver sig kun med nød og næppe over en metervare direkte til DVD/BD-actionfilm. Det er simpelthen ikke godt nok, og undertegnede vandrede lidt ærgerlig ud af Imperial efter filmen. Jason Bourne redder lige akkurat 3 stjerner i land.

starstarstarstar emptystar emptystar empty

Læs mere om Jason BourneIMDb.

Pin It on Pinterest