The Snowman

af | okt 16, 2017 | Film

Carl Mørcks norske fætter …

I typisk Nordisk Noir-stil, har vi her filmatiseringen af Jo Nesbös roman The Snowman. Well, når sandheden skal frem, har jeg ikke fulgt med i en eneste af disse Nordic Noir-TV-serier! Jeg er ikke absolut ikke en serie-freak. Den eneste TV-serie jeg SKAL se, er Sherlock, den med Benedict Cumberbatch. Så stort set er det eneste kendskab jeg har til fænomenet, kommet via Carl Mørck og hans eventyr i afdeling Q. Og her synes jeg godt nok at Harry Hole minder ikke så lidt om Mørck. Ikke i udseende, men i hans væremåde, personlige problemer og  forviklinger i kærlighedslivet etc. Og her begynder det, selv for mig med mit yderst begrænsede kendskab til Nordisk Noir, at virke en kende “gammelt” og ensformigt. Det er da også kommet mig for øre, at diverse af disse skandinaviske romanforfattere “låner” ret så meget hos hinanden, så det kan vel ikke overraske at historier og karakterer så småt begynder at ligne hinanden …

Langt ud på landet, et sted i Norge, finder vi en dreng, hans mor og faren, ser det ud til. Faren er en barsk satan, som hører drengen i udenadslære. Hver gang han svarer forkert, får moren en på skrinet! Klip. Drengen ser gennem vinduet ind til morens soveværelse, hvor, hvor faren har voldsom sex med moren. Klip. Faren stiger ind i en politibil, og kører væk fra huset på landet. Moren griber fat i drengen, og kører øjensynligt efter faren. Klip. Moren kører ud på en frossen sø. Laver en kraftig opbremsning. Isen begynder at knirke. Drengen springer ud af bilen. Moren bliver blot apatisk siddende, da isen knækker under bilen og den begynder at synke ned i det kolde, mørke dyb. Klip …

Vurdering

Landskaberne i The Snowman kan man ikke brokke sige over. Flotte, dramatiske og vinterdystre er de. Og selvom filmen er amerikansk, er udendørs-/landskabsscenerne optaget i Norge. Det bringer mig så hen til en af de ting der virker lettere generende, nemlig det forhold, at filmen foregår i Oslo, Bergen og omegn, og at vejskilte etc. er skrevet på Norsk, men alligevel taler alle engelsk. Måske er det for meget forlangt at Michael Fassbender skulle lære norsk/nordisk til rollen, men så burde man have lavet den med nordiske skuespillere istedet for. Når det er muligt med Jussi Adler Olsens romaner, er det vel også muligt med Nesbøs? I forvejen er David Dencik (svensk/dansk), Rebecca Ferguson (svensk/engelsk), Jakob Oftebro (norsk) og flere andre nordiske skuespillere med i The Snowman, så det burde være muligt!

Nu vi er ved skuespillerne, så er der så mange kendte amerikanske og nordiske skuespillere med, at de nærmest falder over hinanden. Man når ikke rigtigt at lære nogle af dem at kende, i en grad så man kommer til at interesse sig for der gøren og laden. Skal en enkelt fremhæves, må det være Lars (von) Triers yndling, Charlotte Gainsbourg, som fungerer fornuftigt som Harry Holes (tidligere) kæreste Rakel. På negativsiden, skal Val Kilmer nævnes. Et er at han ikke rigtigt på nogen måde er med til at drive historien fremad (han medvirker så også kun i nogle flash-backs …). Noget andet er at hans yderst bizarre fremtoning, for at sige det mildt. Hans ansigt ligner noget som en vandvittig kosmetisk kirurg har lavet. Har han en sygdom, som jeg ikke har hørt om? Det kan man godt blive lidt nervøs for!

Filmen er optaget i et underligt “smalt” format. I bedste fald er der tale om 16:9, som vi kender det fra husalteret derhjemme. I værste fald var der noget galt med Imperials projektor. I så fald vil jeg gerne have 2 x DKK 125,00 tilbage 😉 Det virker heller ikke som om at der er ofret det vilde beløb på filmens musik. Udover en noget generisk standardmusik, er den eneste interessante melodi i The Snowman Popcorn fra 1969, som fungerer som en vigtig ringetone!

Til slut vil jeg kort nævne et par ting, som undrer mig lidt … Den “nye” computer med indbygget videokamera som Oslo politi anvender, ligner noget fra ruder konges tid. Sjældent har jeg set noget så åndssvagt. Ydermere virker metoden som moren anvender ved selvmordet i starten af filmen, ekstremt usandsynlig. Jeg tvivler på at noget menneske har anvendt denne metode endnu i verdenshistorien. Udover disse to håndgribelige eksempler, vælter de mange meningsløse historietråde nærmest over hinanden i The Snowman.

Konklusion – The Snowman

Hvem morderen er, kan de fleste nok gætte. Men hvem han er som voksen, er en anden sag. Er vi egentlig ikke også lidt ligeglade? The Snowman er så godt som blottet for spænding og nerve. Det kan du altså gøre bedre Tomas Alfredson … se bare på Låt den rätte komma in. Der sker en masse, som et stykke af vejen hænger sammen i The Snowman, men filmen fænger slet ikke, derfor får The Snowman kun to stjerner … med en svag pil opad.

starstarstar emptystar emptystar emptystar empty

Læs mere om The Snowman på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest