North by Northwest

af | aug 16, 2018 | Film, Klassikere

Summen af tallene er 13 …

Det var kun min anden tur i Cinemateket … det bliver ikke den sidste! Først var der buffet med alle Hitchcocks livretter, de samme som Alma lavede til Alfred. Der var quiche lorraine, vichyssoise suppe, ristet kylling, ovnbagte kartofler, lækkert brød samt et par andre af Hitchs favoritter. Efter maden, som vi indtog på Sult, bevægede vi os ned i kælderen, hvor Donald Spoto, som har skrevet 29 (niogtyve) bøger om Hitchcock, introducerede North By Northwest. Efter filmen foretog Spoto en kort analyse af den, og der var mulighed for at stille spørgsmål. Slutteligt var der mulighed for at købe nogle af Spotos bøger, og samtidig få dem signeret.

Roger Thornhill er en reklamemand, han kunne sagtens være en af the Mad Men fra TV-serien af samme navn, i New York. På grund af en lille misforståelse, tror nogle af storforbryderen, Phillip Vandamms håndlangere, at Roger er den hemmelige, og faktisk slet ikke eksisterende hemmelige agent, George Kaplan. Håndlangerne bortfører Roger og fører ham til deres boss, i et stort hus uden for New York. Vandamm tror naturligvis ikke på, som han prøver at overbevise ham om, at han ikke er Kaplan men Thornhill. På vandvittig vis lykkes det Thornhill at flygte fra sine bortførere, og han begynder en rejse “nord-nordvest på”, i forsøget på at finde hoved og hale i affæren … mens han bliver jagtet af politiet, Vandamm og hans bande, hans mor, FBI og en smuk men farlig blondine … som selv er i fare!

North by Northwest – en speget affære … på så mange planer

Historien i North by Northwest er på en gang enkel og uhyre speget. Samtidig er det grum thriller og en letbenet komedie. For at fange det hele, herunder Hitchcocks mere eller mindre godt gemte underfundigheder og spydigheder, kræver det at man ser filmen mange gange. Gør man det, vil man opdage at filmen er en elegant skjult kritik af fx både Hollywoods og FBIs arbejdsmetoder. Samtidig er der også en antydning af et homoseksuelt forhold, noget som man absolut ikke snakkede højt om i USA i 1959, mellem Mason og Landau. Filmen er så krøllet lavet, at Cary Grant halvvejs inde i optagelserne sagde til Hitchcock, at han slet ikke fattede hvad det hele gik ud på, hvortil Hitch blot sagde, at det var lige præcis hvad han ønskede 🙂

Castet er det svært at sætte en finger på. Grant er perfekt som den overfladiske reklamemand som uforvarende er kommet ud hvor han ikke kan bunde. James Mason (Phillip) er ond og skruppelløs på den fede måde. Martin Landau (Leonard) er isnede kold som Phillips højre hånd. Eve Marie Saint (Eva) er en ægte femme fatale, som vi skal langt hen i filmen før vi ved hvor vi har. Og jeg kunne blive ved. Ikke en eneste fejler … det er skuespil fra allerøverste hylde.

North by Northwest er helt sikkert en af Alfred Hitchcocks bedste film, og det siger ikke så lidt. Endnu en gang styrer Hitch begivenhederne med hård hånd, og levner ikke nogen plads til improvisation. Ikke en eneste scene, rekvisit eller person er placeret i framen uden Hitch har haft 100% kontrol over det. Det virker supergodt, selvom det kan virke som om at han var en kontrolfreak … det var han så også, men han kunne tillade sig det, med de mange fantastisk film af instruerede.

Billede og lyd er, set i 1959-sammenhæng, flot lavet. Selvfølgelig er der nogle af effekterne der ser noget bedagede ud, her tænker jeg ikke mindst på jagten rundt på Mount Rushmore. På den anden side har vi så scenen hvor Cary Grant bliver jagtet rundt på en majsmark af en crop duster, som er intensiv og mystisk på samme tid. Opbygningen til scenen er lang, alt for lang til dagens teenagepublikum, hvor der bliver klippet hvert ¼ sekund. Men til en film lavet af voksne til voksne, er den perfekt. En af de få der kan tillade sig noget lignende i dag, er Quentin Tarantino. I øvrigt så lavede Cary Grant alle sine stunts selv, så kom ikke her Tom Cruise 😉

Donald Spoto, som vel må siges at være en af verdens største nulevende Hitchcock-kapaciteter, er en spændende foredragsholder. Man mærker hans store passion for mesteren, når han fortæller om ham og hans film. Spoto har undervist vordende filmfolk igennem mange år i USA. Spoto er nu flyttet til Danmark, og allerede om et par måneder får vi mulighed for at opleve ham til endnu et Hitchcockarrangement i Cinemateket. Naturligvis fik jeg sikret mig en hans bestsellere, komplet med hans signatur og en personlig hilsen!

Konklusion – North by Northwest

Et helt igennem glimrende arrangement til en helt igennem fantastisk film. Selv om filmen snart fejrer 60 år fødselsdag, holder den stadig max. Både North by Northwest og Cinamatekets arrangement får seks klare stjerner. Jeg sidder sgu helt og får lyst til at se filmen igen, igen, igen! Har du endnu ikke set North by Northwest, så skynd dig at få den set 6-8 gange 😀 Ja, ja, jeg ved det godt … men efter min mening er Hitchcock i top-3 over de bedste instruktører … ever!

starstarstarstarstarstar

Læs mere om North by Northwest på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest