The Book of Mormon

af | nov 4, 2018 | Shows

Først Utah, så Uganda …

Nu er jeg ikke ligefrem den store teatergænger, ej heller når det gælder musicals. Alligevel syntes jeg at The Book of Mormon skulle have en chance. Musicalen som er skrevet af mændene bag South Park og skulle være grovkornet på den vandvittige, under bæltestedet, satiriske måde … og naturligvis, vigtigst af alt skulle tage tykt p*s på religion, i det her tilfælde mere specifikt på Mormonerne i Utah. Så jeg brugte en aften på Prince of Wales Theatre, et stenkast fra Leicester Square i hjertet af London, på projektet.

Elder Price og Elder Cunningham, to fremadstormende, men meget forskellige unge mænd i Mormonbevægelsen i Utah, står begge for at skulle sendes på deres første mission i det store verden. Selvom Price er sikker på at han skal til Orlando, ender de begge to, af uransagelige årsager, med at blive udvalgt til at skulle missionere i en lille landsby dybt inde i Uganda, hvor de skal kæmpe for at omvende de farverige indfødte … og mod krigsherren General Butt Fucking Naked. Selvfølgelig er missionen langt sværere for de to lalleglade ungersvende end de forventede, og for at komplicere opgave yderligere, dukker den indtagende afrikanerinde Nabulungi også op, og det gør absolut ikke missionen nemmere …

The Book of Mormon – #krænkelsesparat

Jeg havde håbet på at grovhederne havde været lidt grovere og spydighederne lidt spydigere, specielt set i lyset af at mange religiøse tosser har skrevet at showet går langt over stregen og nærmest gør deres anmeldelse af showet til en helt #metoo-affære. Nogle mennesker er bare alt for krænkelsesparate, for ortodokse, for sarte og mangler enhver form for humoristisk sans. Hvis man ikke kan grine af sig selv, står det sgu ret dårligt til. Det skal dog siges at musicalen langt overvejende er blevet modtaget positivt.

Cast & Crew

De to hovedpersoner, Elder Price og Elder Cunningham, spilles til UG af Brian Sears og Nic Roleau. De kan synge, danse og levere deres skarpe replikker … og det på samme tid. Deres komiske timing fejler intet. De fleste andre på holdet fungerer også fint, dog uden ligefrem at shine. Det er helt klart de to hovedpersoners show, og jeg synes de står distancen!

The Book of Mormon er skrevet af Trey Parker, Robert Lopez, and Matt Stone. De to førstnævnte er jo primært kendt som mændene bag TV-(tegne)serien South Park. En serie der er kendt for sin provokerende og grovkornede humor, sine skæve karakterer samt “grimme” og simple tegnestil. De har forsøgt at føre dette “univers” over i denne musical. Det fungerer ganske godt, omend jeg godt kunne ønske mig at de havde gået linen helt ud. Musicalen har har vundet flere af de store teaterpriser i både New York, London og Melbourne og har også gået i både Oslo, Stockholm og København.  

Billede & Lyd

Der er fuld fart på dansescenerne der også er flot koreograferede. Musikken er fin, uden dog at være fyldt med ørehængere. Og diverse stroboskopeffekter, pyroteknik og eksplosioner fungerer glimrende. Faktiske er effekterne så “voldsomme” at børn og svage sjæle advares mod disse, men jeg synes at jeg har oplevet værre (bedre). Også de mange sceneskift, fx når vi bevæger fra Utah til Uganda på få sekunder, fungerer flot.

Konklusion – The Book of Mormon

Jeg mener absolut at showet skal ses på engelsk, for på den måde får man alle forfatternes pointer bedst med. Naturligvis kræver det at man forstår engelsk på et fornuftigt niveau. Showet varer 2½ time (inkl. pausen) og det synes jeg er lige tilpas. Jeg synes derfor godt at jeg uden at rødme, kan tildele The Book of Mormon fire flotte stjerner.

Læs mere om The Book of Mormon her.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest