The Girl in the Spider’s Web

af | okt 31, 2018 | Film

Gimme head till I’m dead 🙂

Et glimrende gallapremierearrangement i Imperial igen. Alt var holdt i sort og rødt, som en hentydning til The Girl in the Spider’s Web to centrale kamphøner. Der var musik (med en DJ), masser af fine kanapéer og lækker chokoladekage samt den største mængde G&T’s jeg til dato har ser på en gang, vand, Ramlöse, øl og en ganske fin goodie-bag med choklade, nødder to styk absolut brugbare Dermalogicaprodukter (det er så tilfældigvis også mit mærke), et gavekort samt et par andre småting … og så stødte vi da også på et par af de kendte-ish kendisser 😉 Som det sig hør og bør ved disse gallapremierer, startede filmen noget senere end først angivet, men så var der da tid til et stykke kage … eller tre, samt et par Gin & Tonic’s mere … hik!

Superhackeren Lisbeth Salander forsætter sin kamp mod mænd der hader kvinder i introsekvensen. Vi når også et spring tilbage i tiden, til den gang Lisbeth stak af fra sin sindssyge far … og lod sin søster Camilla i stikken i processen. En ting som har “naget” Camilla, i de sidste 16 år, for at sige det mildt. Lisbeth bliver involveret i jagten på et særligt program, som kan give personen der er i besiddelse af kodestumpen, og kan løse adgangskodegåden, alt for stor magt. CIA og SÄPO, nogle grimme russere samt et stykker mere, bliver involveret i denne jagt, som finder sted i Stockholm og omegn …

The Girl in the Spider’s Web – The Sister in Red

Hvis man endelig skal slås ihjel, må måden hvorpå Camilla forsøger at slå Lisbeth ihjel på i filmens tredje akt, helt klart være en af de mest optimale! Ikke at jeg skal give nogen gode idéer her, men jeg vil dog nævne at rigelige mænger latex og en støvsuger er involveret i opgaven 😀 En ting jeg nok aldrig lærer at komme over ved disse engelskproducerede udgaver af nordic noir-krimier er, at selvom vi fx befinder os i Stockholm og gadenavne er skrevet på svensk, så er diverse dokumenter på magisk vis lige pludselig blevet oversat til engelsk. Og alle de “indfødte” snakker pludselig engelsk med tyk svensk accent, også når de taler sammen indbyrdes. Det virker helt gaggelak på mig. Der burde findes nok kapable skandinaviske skuespillere til at løfte opgaven? 

Cast & Crew

Clare Foy, som jeg senest så for fire dage siden i First Man, spiller (i denne omgang) Lisbeth Salander. Lisbeth er, spøjst nok, lige så fåmælt som Neils Armstrongs kone, Janet. Dog er de, til tider, lidt mere glød i hendes øjne i rollen som Salander, end der var i hendes rolle som fru Armstrong. Lisbeths vrede søster, Camilla, spillet af hollandske Silvia Hoeks, som vi kender som Luv i Blade Runner 2049. Der er et eller andet over passive agressivitet, som hun dog for udløsning for i enden, da hun udtænker en grum, og dog sexet måde, at slå Lisbeth ihjel på, som gør at jeg synes at hun er et spændende nyt-ish navn. Jeg glæder mig i hvert tilfælde til at se hende som Sylvia i filmen om Sylvia Kristel til næste år. Claes Bang, som vi jo kender fra den alt for hypede The Square, spiller en af de rigtigt slemme russere. Han kan slå på tæven, her i The Girl in the Spider’s Web, mens han var noget vattet i The Square. Jeg synes ikke rigtigt at han er supergod til nogen af delene, men det er så bare mig.

Instruktøren Fede Alvarez er vist primært kendt for nogle gyseragtige film, som jeg, hvis sandheden skal frem, kun har et yderst perifært kendskab til. Jeg synes heller ikke rigtigt at han har noget interesant i pipe-linen, så hvorfor han blev valgt til at instruere denne film, har jeg ingen idé om.  Filmen bygger stadig på Stieg Larssons romaner om mænd der hader kvinder, men da Stieg var død da The Girl in the Spiders Web blev skrevet, mener jeg at nogle kreative hoveder har flikket historien sammen ud fra nogle af hans notater, hvilket ikke alle hans efterkommere var glade for!

Billede & Lyd

Jeg synes ikke at billede og lyd bærer præg af at der er tale om en større produktion. Bevares, det ser eller lyder ikke værst ud, men jeg sidder med en følelse af at de har villet have for meget tju-bang, for et for lille beløb. Resultatet er, at nogle scener kommer til at fremstå ubehjælpeligt ringe. Fx kan en af de centrale slåskampe nævnes, den forgår i et meget mørkt rum, mellem mørktklædte mennesker som har sorte gasmasker på. Samtidig er det optaget med shaky-cam og meget close up. Resultatet er at man ikke har nogen idé hvem det er der får tæsk. Og så er det komplet urealistiske computer skills, komplet med over-the-top realtime 3D-rendering, som Lisbeth og hendes makker er i besiddelse af … alt imens at deres ufrivillige partner fra CIA, pludselig er klar med en sniper-riffel, som er et decideret monster voldsom! Det er helt ude i skoven og meget lidt nordic noir-like.

Konklusion – The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web indeholder et superspændende første akt, et fodslæbende andet akt samt et actionfyldt og et i sjældent grad urealistisk, for en film der vel stammer fra nordisk noir-genren, tredje akt, hvilket jeg koger ned til en Maggiterning i form af tre stjerner.

Læs mere om The Girl in the Spider’s Web på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest