Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge

af | nov 21, 2016 | Film

Den Kreationistiske Ninja … 

Hacksaw Ridge bygger på den virkelige historie om amerikanske Desmond Doss, som gik ind i hæren i anden verdenskrig, meget mod hans fars vilje og mest fordi hans bror også ville deltage i krigen mod tyskerne. Problemet for Doss var, at han ikke ønskede at slå ihjel. Han ønskede ikke engang at bære våben. Dette gjorde naturligvis at hans tid som rekrut, under den barske sgt. Howell, var noget kompliceret. I sidste ende fik han, ved lidt hjælp fra sin far, alligevel log til at drage til Japan og deltage i krigen der. Han slap for at bære våben, og kom til at fungere som førstehjælper.

Den første halvdel af Hacksaw Ridge er temmelig tung. Vi møder Doss, som er en kæk ung mand, der er dygtig til at hjælpe mennesker der kommer ud for ulykker. Gennem den evne møder han den smukke unge sygeplejerske Teresa. Vi møder også Doss far, som er et dumt alkoholiseret svin, der tæsker begge sine sønner, hvis de har gjort det mindste forkert. Well, Doss starter på sin rekrutperiode, hvor han naturligvis får tæsk af sine med-rekrutter, fordi han er pacifist. Her møder vi så også sgt. Howell, som uden over at være en barsk karl, også leverer filmens komiske indslag. Før delingen drager til Japan, når Doss at gifte sig med Teresa. Få sekunder efter de er kommet til Japan og er kravlet op på Hacksaw Ridge, går krigens gru op for soldaterne …

Hacksaw Ridge 1

I anden halvdel af Hacksaw Ridge tager begivenhederne for alvor fart. Dybrøde pøle af blod flyver, sammen med afrevne lemmer og dele af smadrede hjerner, i bogstavligste forstand gennem luften. Her er fingrene ikke lagt imellem. Det virker realistisk. Meget realistisk og meget blodigt. Mange dør naturligvis med det samme, mens mange, også nogle af dem der fx. har fået sprængt hele underkroppen væk, stadig er i live. Og her er det så af Desmond Doss kommer ind i billedet.

Andrew Garfield (Desmond Doss), som vi vist primært kender som Peter Parker i rebooten af Spiderman, er en noget tyndbenet fætter, men han fungerer sådan set fint nok som den hysterisk religøse “soldat”. Hugo Weaving (Tom Doss) spiller den alkoholiserede fader, med en blød side når det kommer til stykket, så man tror på det. Vince Vaughn (sgt. Howell) som vi jo primært kender fra de lidt mere letbenede komedier af varierende kvalitet (fx. Wedding Crashers og The Internship), samt som Norman Bates i den gyselige (pun intended) genindspilning af Psycho (1998), klarer sig forbavsensende godt igennem rollen som den rå sergeant.

Måske det bare er mig, men store dele af anden halvdel af filmen virker altså lidt for åndet på mig. Doss får åbenbart superkræfter og kan egenhændigt bære snesevis af sårede soldaterkammerater hen til kanten af klippen, og derefter fire dem de 30-40 meter ned til stranden. Dernede står resten af hans division og tager imod de sårede. Selvom Doss arbejder i mange timer (et døgn eller så?), er det ikke en eneste af dem der tænker på at klatre op til ham og give ham en hjælpende hånd. Det virker simpelthen for åndssvagt! Men man må da sige, at hvis handlingen i filmen er i overensstemmelse med virkelighedens begivenheder, så er det sgu ret godt gået af Desmond 🙂 Til sidst bliver det dog lige en tand for absurd, da Doss i nogle ninja-sparkende bevægelser, i slow-motion, lykkes med at få skubbet en flyvende håndgranat væk!

Hacksaw Ridge foregår jo i USA og Japan, men der ser grangiveligt ud til at det hele er filmet i Australien. Ikke alene ser naturen meget australsk ud. Men også den lille by som Doss bor i virker meget australsk. Måske er jeg helt gal på den? Men siden Gibson jo er australier, så forelægger muligheden vel. I hvert tilfælde piner det mit øje lidt. Udover det så virker filmen sine steder lidt billigt lavet. Det skal dog siges, at de blodsprøjtende samt de afrevne lemmer-flyvende scener ikke fejler noget. Det er godt og barsk lavet!

Hacksaw Ridge bygger jo på virkelige begivenheder, men sine steder forekommer Desmond Doss evner altså lidt for fantatiske. Så mon ikke den gode Gibson har lagt lidt til, for at få ham gjort til en større helt end han egentlig var. Eller måske Gud virkelig gav Doss en hånd med i hans redningsaktion … men det skal man vist være kreationist, i stil med Esben Lunde Larsen eller Mike Pence, for at hoppe på! Anyways, der er tale om fint håndværk fra Gibsons side, så Hacksaw Ridge kommer lige akkurat op på 4 stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Hacksaw Ridge på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest