Under sandet

af | jan 1, 2017 | Film

Land of Mine

Under Sandet var en film jeg gik glip af, da den gik i biograferne sidste forår. Jeg fik dog, langt om længe, set den, streamet via Blockbuster, umiddelbart før nytår 2017. Normalt anmelder jeg ikke film jeg ser på husalteret her, men da Under Sandet jo lige er blevet nomineret til en Oscar, i kategorien Best Foreign Language Film of the Year 2017, vil jeg gøre en undtagelse 🙂

En gruppe meget unge tyske soldater ankommer til Jylland, hvor de skal fjerne nogle af de hundredetusindevis af miner, som nazisterne har strøet ud langs den jyske vestkyst. Til at overvåge drengene, og sørge for at arbejdet bliver gjort ordentligt, har vi sergent Carl Rasmussen og han fortsatte løjtnant Ebbe Jensen. De unge soldater bliver behandlet som hunde, og både sergent Rasmussen og løjtnant Jensen, er nogle helt igennem dumme svin, og spilder ikke en chance for at vræle ind i deres ansigter, hvad de mener om dem. Drengene bor i en ussel rønne, som de blive låst inde i om natten. De får som godt som intet at spise og drikke, og kravet til hvor mange miner de skal rydde i timen, bliver hele tiden sat i vejret. Naturligvis ryger flere af drengene i luften, med ujævne mellemrum, når de prøver at desarmere dem. Flere af de unge soldater bliver presset i sådan en grad, at de overvejer at flygte eller simpelthen lade sige sprænge i luften med vilje …

Den ret så ukendte Roland Møller, er glimrende i rollen som den hysteriske sergent Rasmussen. Han spiller med sådan et vanvid, at man bliver helt bange for ham. Han har da også fået en Bodil for præsentationen. Løjtnant Jensen (Mikkel Boe Følsgaard), er lige så dumt et svin som Rasmussen, dog er han knap så vanvittig … på overfladen. Alle tyskere som spiller de unge mineryddere, spiller fantastisk. Jeg kender ikke en eneste af dem, men de spiller virkelig røven ud af bukserne. Man føler virkelig med dem, samtidig med at man også hader dem en lille smule, for de forbrydelser som tysken har begået mod danskerne. Laura Bro, som vel egentlig er en af de få civilister i filmen, har en lidt underlig uinteressant og blodfattig rolle, som bondekonen med den lille datter, hvis mand er blevet slået ihjel af Tysken.

Instruktøren Martin Zandvliet, kender jeg umiddelbart kun fra Dirch, med Nicolai Lie Kaas og Michael Ranthe i hovedrollerne. En fin film, som dog ikke har sat sig de dybeste spor i min bevisthed. Ligesom det er tilfældet for Roland Møller, kommer der en Hollywoodfilm instrueret af Zanvliet her i 2017. Så selv om Under Sandet først får generel premiere her i februar i USA, har de to herrer, ganske fortjent, fået noget ud af filmen.

Filmarbejdet og lyden er glimrende, men som dansk tradition byder det, er det historien og skuespilpræsentationerne der er i centrum, ikke effekterne. Til den her type af film, er det det helt rigtige valg. Historien bliver serveret råt og brutalt, uden blødsødenhed og andre Hollywood’ske tåbeligheder. Det er grimt og barskt, lige som det var den gang efter krigen. Dog er minerydningsscenerne mesterligt opbygget. Man ved at en eller flere miner vil eksplodere i løbet af filmen. Men hvornår? Og hvilken af de unge tyske soldater bliver lemlæstede eller dør næste gang? Yderst nervepirrende og effektivt!

Jeg er glad for at jeg langt om længe fik set Under Sandet, da den absolut er værd at se. Den behandler et grimt kapitel i efterkrigstidens historie som de færreste vel, undertegnede inklusive, har et større kendskab til. Men en vigtig og lidet ærefuld del af Danmarkshistorien, som alle bør have en basal viden om. Blot skal man huske på, at dette ikke på nogen måde er en dokumentarfilm. Så hændelserne, som beskrevet i filmen, skal tages med en gran salt. Jeg har perifært hørt, at nogle danske historikere har udtalt, at hændelserne som beskrevet i filmen, ikke foregik sådan i virkeligheden. Det de siger, som jeg forstår det, er at de danske officerer slet ikke behandlede de unge tyske soldater så dårligt som beskrevet. Jeg ved ikke hvad der er korrekt. Blot skal man huske på, at historien jo oftest skrives af krigens vindere … Anyways, filmen er barsk, tankevækkende og spændende, så jeg vil absolut anbefale at du får den set ASAP. Om vi har at gøre med en Oscarvinder, skal jeg ikke kunne sige, da jeg ikke har set en eneste af de andre film som Under Sandet er oppe i mod. Men god, det er den. Under Sandet får fem stjerner.

starstarstarstarstarstar empty

Læs mere om Under Sandet IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest