Passengers

af | dec 25, 2016 | Film

Robinson Crusoe og Tornerose i det ydre rum

I Passengers er Jim Preston er på vej til kolonien Homestead II i stjernekrydseren Avalon. En tur som han og de godt femtusinde andre ombord på det imponerende rumskib må fortage i dvale, da turen tager 120 år. Rumskibet flyver på autopilot og der er først meningen at besætning og passagerer skal vækkes fire uger før ankomsten til Homestead II. Avalon er naturligvis udstyret med et skjold samt et autonomt afvigesystem, således at både større og mindre forhindringer på turen kan afværges. Ikke desto mindre går noget galt, da Avalon flyver ind i et af de helt store meteorstykker. De bevirker at skibet bliver udsat for nogle store rystelser som gør at en af hypersøvnkapslerne fejler, og dermed bliver Jim vækket 90 år for tidligt …

Efter den første forvirring er overstået for Jim, og han finder ud af at han er den eneste vågne passager på Avalon, begynder han at udforske det den kolossalt store stjernekrydser. Der er masser af ting han kan underholde sig med, herunder en kraftigt opdateret version af computerspillet “Dance Stars” (eller hvad det egentlig er det hedder). Og så er der Avalons høflige og belevne bartender, Arthur, som altså er en robot (eller en androide, som Arthur foretrækker at blive kaldt). Efter et års tid, hvor Jim har gjort alt hvad der står i hans magt for at finde en måde at genstarte sin hypersøvnkapsel på, og er ved blive lettere skør, støder han på hypersøvnkapslen med Aurora, som bliver hans Tornerose. Der er 89 år tilbage af rejsen, og Jim begynder at læse eventyr for Aurora. Men hvad skal, kan og bør hans næste skridt være?

Passengers

Jennifer Lawrence (Aurora) er jo, lige her og nu, en af universets mest nuser skuespillerinder. Hun kan lidt af det hele; drama, thriller, komedier og altså også sci-fi, som hun jo beviste i Hunger Games-sagaen, som dog ikke lige var min kop te. Dertil var den lidt for “ungdomsfilmagtig”. Men hun virker samtidig både mega-cute og naturlig, både på det store lærred og i “virkeligheden”, altså når hun fx. medvirker i The Graham Norton Show. Chris Pratt (Jim), har medvirket i diverse storfilm. Med fint held i Jurassic World og med mindre held i The Magnificent Seven. Han er, eller prøver på at være, såden en Hollywood-hunk, med en komisk side. Han holder ikke rigtigt distancen synes jeg. Og han når ikke Jennifer Lawrence til sokkeholderne, talentmæssigt. Britiske Michael Sheen spiller en central, men noget fastlåst rolle som androidebartenderen Arthur. Det gør han glimrende, med britisk klasse og en stænk underspillet humor. Laurence Fishbournes rolle i Passengers er alt for kort, så man for slet ikke oplevet hans register, men det han gør, gør han udmærket.

Passengers er mere en sci-fi/drama/romance end en ski-fi/action/thriller, men det kan såmænd også være fint nok, hvis historien holder. Og der gør Passengers, i al sin langt ude-hed, faktisk, synes jeg. Stjernekrydseren Avalon er utroligt lækkert lavet. Panoramaturerne som kameraet fortager, både udenfor og indenfor, virker superlækre og giver virkelig illusionen af at vi har gøre med en monsterstor stjernekrydser at gøre her. CGI’en er meget “ren”, det skal den være i den her film, og det virker overbevisende. Specielt den store svømmepølscene er flot lavet, og er alle pengene værd.

Så alt i alt en fin film, som jo nærmest er en kombination af Robinson Crusoe og Tornerose, som den norske instruktør Morten Tyldum har fået flikket sammen her. Han kunne måske godt have gjort historien lidt mere spændende. Men ligesom i hans forrige film, The Imitation Game, mangler den lige det sidste nyk eller to. Den første tredjedel holder max, den midterste skuffer en anelse, mens den sidste gør at helhedindtrykket ender med at blive godt. Godt, men ikke fantastisk godt …

Mange af de amerikanske anmeldere mener at Passengers er ringe, ikke mindst på grund af det valg som Jim foretager, og som er det der driver filmen frem. Well, det er da også i den grad et amoralsk og egoistisk valg han tager. Men af den grund at mene at hele filmen er amoralsk, kan jeg ikke rigtigt følge. De er også skøre de amerikanere 🙂 Jeg var fint underholdt gennem det meste af de 116 minutter filmen varer, uden at jeg dog føler at jeg tager det helt vilde med hjem. Passengers får fire stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Passengers på IMDb.

1 Kommentar

  1. jens

    Kan kun være enig med din vurdering

Pin It on Pinterest