Den Skyldige

af | jun 16, 2018 | Film

Hvem er egentlig den skyldige?

Den Skyldige (The Guilty) vandt publikumsprisen ved dette års Sundance Festival i Utah, og det kan man egentlig godt forstå, thi det er dansk når det er bedst. Såvidt jeg har forstået det, er teamet (ikke skuespillerne) bag filmen, for de flestes vedkommende friske og nyudsprungne folk fra filmskolen, hvilket må siges at være imponerende. De har skabt en film, der med relativt få virkemidler og med en næsten genial person i hovedrollen (Jakob Cedergren), er både vildt spændende, dramatisk, rørende og fuld af action … og det selvom der kun reelt kun er en og den samme person på lærredet i samtlige de 85 minutter filmene varer. De andre skuespillere optræder som enten kollegaer på alarmcentralen eller som stemmer i telefonen.

Asger sidder på alarm 1-1-2 og modtager alarmopkald. Han er egentlig politibetjent og er bestemt ikke lykkelig for at sidde med dette arbejde. Han trøster sig med at det kun er en midlertidig opgave, og at han efter retssagen i morgen, vil kunne vende tilbage til sine sædvanlige opgaver! Efter en række trivielle alarmopkald, hvoraf nogle bringer et lille smil frem på læben (af mig som publikum), modtager Asger et opkald fra Iben som er blevet kidnappet …

Den Skyldige – En klaptelefon? Really? En klaptelefon …

Ping-pong-spillet mellem Asger og alle de personer (kollegaer, politistationer, den kidnappede, kidnapperen m.fl.) han taler med fungerer til UG. Jeg mener ikke at jeg har set noget lignende, på så højt et niveau og over så lang tid, før. Selv hen i mod slutningen, som jeg ikke skal komme ind på her, kommer det hele, i al sin gru, til at gå op i en højere enhed. Jeg vil ærligt talt ikke risikere at komme ind i handlingen her! Jeg skal kun sige, at vi har med årets (indtil videre) bedste danske film at gøre her. En film der sagtens kan måle sig med det bedste som Hollywood kan diske op med. Altså, skynd dig ind og se den før det er for sent.

Jakob Cedergren (Asger), som jeg primært kender fra Fuglene over Sundet (han har mestendels gjort sig i et hav af relativt kendte serier, som jeg stort set ikke har set et eneste afsnit af … lige med undtagelse af Sommer), laver en sublim præstation i Den Skyldige. Han er som nævnt i fokus i samtlige de 85 minutter filmen varer. Han formår, uden egentlig at gøre ret meget, at formidle intensiteten og spændingsniveauet helt ud til publikum i biografsalen. Også de skuespillere som kun medvirker i filmen som stemmer i telefonen, herunder Laura Bro (journalisten), Morten Suurballe (mand på Skelbækgade) og Jessica Dinnage (Iben), formår at levere deres replikker skarpt og/eller følsomt, som påkrævet i den aktuelle situation, således at de spiller perfekt op til Jakob Cedergren.

Det er som sagt tale om instruktøren Gustav Möller, og en stor del af teamet bag filmen, første spillefilm. En lovende debut, må man sige! Det lover godt for de næste film fra hans hånd. Jeg kan ikke lige se om han har gang i noget nyt, men han skal vel også lige have mulighed for at nyde successen i et par dage …

Selv om Asger jo er i fokus 99,9% af tiden, er klipningen alligevel også flot. Man fornemmer Asger frustration, frygt, glæde, ubehag m.v. på en måde som gør at man i kombinationen af Jakob Cedergrens mimik og klipningen nærmest opnår en synergieffekt, uden at det på nogen måde kommer til at virke for påtrængende eller af for meget. Lyden kan af til virke lidt ulden, men det danske sprog er bare ikke nemt at have med at gøre på film. Til at begynde sidder man lidt med en følelse af at skulle anstrenge sig for at kunne forstå hvad de personer Asger taler med i telefonen siger, men efter et kvarter har man ligesom tunet sig ind på hvad der bliver sagt 🙂

Konklusion – Den Skyldige

Egentlig virker Den Skyldige som enform for en avanceret bog, for man ser en masse for sit inde øje, altså forstiller sig hvordan alle de personer Asger taler med ser ud og agerer i de situationer de befinder sig i. Næsten 1½ time i kun to rum, reelt kun en karakter og så i realtid. Det kunne være gået rigtig galt, men bortset fra et lille dyk i intensitet hen mod slutningen af filmen, holder konceptet max. Monstro der ikke ligger en lille Bodil-statuette og venter på Jakob Cedergren til næste forår? Den Skyldige får fem flotte stjerner.

starstarstarstarstarstar empty

Læs mere om Den Skyldige på IMDb.

1 Kommentar

  1. Jwns

    Fed og suveræn film, 110% enig i vurderingen

Pin It on Pinterest