Vice

af | feb 1, 2019 | Film, Oscar

Vice – The Dick Cheney story …

Vi så Vice til forpremieren, en dag før den egentlige premiere, i Dagmar, komplet med kedelig rødvin og fornuftig chokolade. Før filmen fortalte den gode gamle DR-journalist, Lasse Jensen, lidt om hvorledes han have oplevet Dick Cheney, under sine år som udenrigskorrespondent i USA. En lidt tam oplevelse, da Lasse læste op fra sit faste manuskript, uden nogle svinkeærinder eller sideanekdoter. Men det var da fint nok at høre lidt guldkorn fra en person der rent faktisk havde mødt Dick personligt.

Vice er et biografiske og lettere sort-satiriske drama, som handler om George W. Bush’s vicepresident Dick Cheney. Den er baseret på de virkelige begivenheder om den noget anløbne politikers liv, men følger på ingen måde virkeligheden slavisk. Dick var en noget drikfældig ung herre som lykkedes med at komme hele vejen til toppen som VP i Det Hvide Hus. Han startede som “intern” under Nixon, og har således haft en finger med i spillet både under både Reagan, George Bush og George W. Bush.

Vice – Hvis POTUS gør det er det OK … punktum

På mange måder er fortællerstemmen hovedpersonen i filmen, også selv om han egentlig er anonym person, som dog ender med at komme til at spille en livsvigtig rolle i Dick Cheneys liv, på den, for fortællerstemmen, absolut mindst heldige måde …

Dick Cheney, havde, i følge filmen, en evne til at meget tørt kunne konstatere, når han havde et af sine mange hjerteanfald. Han sagde blot til dem han nu var sammen med, at “jeg tror hellere at I må ringe efter en ambulance, for jeg har vist fået et hjerteanfald”. Der er mange af disse spøjse metaagtige indslag i Vice, hvilket absolut gør at filmen bliver let i tonen, på den sort-humoristiske måde, men det er også en af de ting der gør at man måske ikke rigtigt kan tage filmen seriøst. For samtidig bliver Dick udstilleet som det ultimative dummeste svin, som var den tavse bagmand bag snavset fra USA’s side om gennem nullerne, mens fx Bush junior, bliver udstillet som et person med et vid på niveau med en dør, hvilket, trods alt, vist ikke var i overensstemmelse med sandheden.

Cast & Crew

Christian Bale har tidligere arbejdet sammen med filmens instruktør, Adam McKay, på The Big Short., som Vice minder ikke så lidt om. Bale er før set lave fysiske transformationer, bl.a. som radmager i The Machinist og i sin Oscar-vindende præstation i The Fighter. Til Vice tog han 40 kg på, og han er næsten uigenkendelig. Amy Adams, som spiller Cheneys kone, Lynne, som på mange måder er den person i familien der har bukserne på, spiller rollen som manipulerende heks, ganske godt. Rollelisten byder bl.a. også på Steve Carell som Donald Rumsfeld og Sam Rockwell som præsident George W. Bush. Alle sammen spiller de method acting til noget nær perfektion.

Billede & Lyd

Der er mange krydsklip i filmen, altså, hvis en ting bliver sagt, bliver der straks klippet over til en to-sekunders sekvens fra fx 9-11, Saddams tilfangetagen eller lignende. Det er sådan set udmærket, men i længden kan det godt komme til at virke som om at instruktøren tror at vi (publikum) er lidt tunge i det, siden at alt hvad der bliver sagt, også lige skal illustreres med et lille filmklip. Kort sagt, bliver det en anelse trættende i længden.

Konklusion – Vice

Filmskaberne bag Vice, siger i indledningen, at “Fordi Dick Cheney er en meget privat person, har de ikke i alle tilfælde kunne været helt sikre på at det til enhver tid er sandheden som filmen bringer til tovs, men de har gjort sig fucking umage for ramme virkeligheden” 🙂 Vice er nomineret til hele otte Oscarstatuetter, hvilket jeg ikke helt forstår. Filmen som sådan er da meget god, men den sætter sig et lidt spøjst sted mellem satire og seriøsitet, og det er som at kombinationen ikke rigtigt holder vand, derfor kan jeg kun give Vice fire ultrasmå stjerner …

Læs mere om Vice på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest