Ser du månen, Daniel

af | sep 16, 2019 | Film

Fra København til Damaskus …

Filmen Ser du månen, Daniel er en dramatisering af Puk Damsgårds (journalist på DR) bog om den unge fotograf Daniel Rye, der tilbage i 2012 blev taget som gidsel af ISIS, som holdt ham tilfangetaget i næsten 400 dage. Jeg skal indrømme at jeg var travlt optaget af andre tinge i den periode, så jeg havde kun et meget sporadisk kendskab til historien om Daniel og om hvordan hans familie fik skaffet nok penge til at betale løsesummen på €2.000.000. 

Daniel bor ude på landet med sin kærlige familie. Han har en drøm om at blive fotograf, så han drager til København med sin kæreste og begynder at banke på dørerne hos diverse fotografer i byen. Pludselig en dag er der hul igennem, og inden længe er han hyret til at være fotograf i forskellige krigshærgede områder i verden. En af hans første ture fører ham til Syrien, hvor han har en aftale med en guide, som vil vise ham det virkelige liv i Damaskus gader. Han tror at alle aftaler er på plads, men en gruppe ISIS-drenge er uenige. Inden længe har han fået tæsk af nogle af de religiøse tosser og er blevet smidt ind i en varevogn og er på vej mod en uvis skæbne og 398 grumme dage i klørerne på de vanvittige ISIS-krigere tager sin begyndelse …

Ser du månen, Daniel – James Foley og de andre ..

Som nævnt er står historien ikke særligt frisk i min hukommelse. Men jeg tillader mig alligevel at føle at filmen ikke rigtigt bibringer historien noget nyt? Altså, filmen følger bogen, som igen følger virkeligheden … som os der kun kender begivenheden gemmer medierne kender den. Det kan da også være udmærket, men i det her tilfælde gør det altså bare filmen lidt kedelig.

Hvor tæt på den virkelige virkelighed familiens kamp for at skaffe de DKK15.000.000, til løsesummen ved jeg ikke. Men måden hvorpå de sidste fem millioner tilvejebringes, virker fantastisk, men kan vel være plausibel nok. Man kunne dog godt have ønsket sig, at hele dilemmaet med at give de mange penge til ISIS således at de kan fortsætte deres aktiviteter, blev sat lidt mere under lup.

Cast & Crew

Esben Smed (Daniel) får mange tæsk, men hans lyse sind og hans gymnastiske træning gør at han klarer strabadserne fantastisk godt. Plausibelt? Virkelighedens Daniel har vist været inde over produktionen, så, set fra hans hukommelse, er den vel god nok. Anders W. Berthelsen, som er medinstruktør på filmen, spiller den rå gidselforhandler, Arthur. Igen, så virker han en smule for selvfed … men måske rollen sidder lige i skabet?

Udover Ander W. Berthelsen, har Niels Arden Oplev, som har været involveret i alt fra TV-serien Taxi til Mænd der hader Kvinder, instrueret filmen. Der er vel tale om fornuftigt arbejde, som ikke stikker af, hverken negativt eller positivt. Dog fatter jeg ikke helt hvorfor at Ser du månen, Daniel er blevet udtaget til at være et af Danmarks tre officielle bud på en Oscar til næste år Academy Awards! 

Billede & Lyd

Hverken filmisk eller lydmæssigt er filmen noget specielt. Igen er der vel tale om fornuftigt håndværk, uden de store falbelader. Jeg kan simpelthen ikke genkalde mig en eneste lyd- eller billedemæssig detalje fra filmen … 🙂

Konklusion – Ser du månen, Daniel

En næsten dokumentarisk, barsk og rørende skildring af historien om Daniels bortførelse, som ikke rigtigt bringer noget nyt historien om begivenhederne i Syrien der i 2013. Desværre synes jeg at slutningen er alt for melodramtisk, og det magter jeg simpelthen ikke. Ser du månen, Daniel svinger sig op på tre hæderlige stjerner. 

Læs mere om Ser du månen, Daniel.

1 Kommentar

  1. Jens

    Det er jeg enig i.
    Godt skrevet

Pin It on Pinterest