Silence of the Lambs

af | sep 17, 2019 | Film, Klassikere, Oscar

Chianti, bønner og lever …

Denne aften var det blevet den næsten 30 år gamle klassikers Silence of the Lambs tur til at blive udsat for et engelskopfundne “Edible Cinema”-koncept. Faktisk var det de originale englænder, om jeg så må sige, der var kommet til København for at sætte det hele op. Arrangementet fandt, ikke overraskende, sted i Cinemateket. Først fik vi en glimrende cocktail (Canaima Gin, Diplomatica Rum, Lime, Is plus ?) …. den var god. På vej ind til filmen, fik vi så en pakke med otte hemmelige retter, som skulle indtages under filmen. Hver ret havde et nummer, og retten måtte først indtages når det matchende nummer blev vist 🙂

Den unge FBI-agent Clarice Starling får til opgave at spørge den dømte massemorder Dr. Hannibal Lecter aka Hannibal the Cannibal, om han kan hjælpe FBI med oplysninger om den person der for tiden slår lyshårede teenagepiger ihjel. Hannibal er klar til at hjælpe, dog hjælper han ikke uden at få noget til gengæld … quid pro quo! Langsomt kryber Hannibal under huden på Starling, og den unge agent begår en masse begynderfejl. Mens jagten på Buffalo Bill, som den nye massemorder kommer til at være kendt som, intensiveres, skal Hannibal, som et led i sine krav for at hjælpe, flyttes til et fængsel med udsigt. En meget risikabel operation skal det vise sig …

Silence of the Lambs – hvor blev Hannibal af?

Det psykologiske spil mellem dem ambitiøse agent Starling og den udspekulerede Doc. Hannibal er genialt. Med til at forhøje spændingen mellem de to er naturligvis den mystiske massemorder, Buffalo Bill, som tror at han er transseksuel … desværre ikke på den fede måde, men på den absolut vanvittige måde 🙂

Cast & Crew

Jodie Foster (Clarice Starling) er glimrende som den lettere naive agentaspirant, som i den grad vokser med opgaven, og på rekordfart springer ud som en flyvefærdig FBI-agent. Anthony Hopkins er mindst lige så god som den psykopatiske og udspekulerede massemorder med et ego så stort, at man næsten tror det er løgn … han har så også noget at have det i. Buffalo Bill aka Jame Gump (Ted Levine), som er ved at sy sig en “kvindedragt” af de piger som han slår ihjel, så hans transformation kan blive komplet, spiller sgu så sygt godt, at man næsten skulle tro at rollen var, øøøh, syet til ham 😉

Manden i instruktørstolen, Jonathan Demme, har udover en stor mængde musikvideoer, udover Silence of the Lambs, instrueret en lille håndfuld fornuftige film, herunder The Manchurian Candidate (genindspilningen) og Philadelphia, dog langtfra så mange som hans talent lagde op til …

Billede & Lyd

Selv om klipningen af filmen egentlig virker mere gammeldags end den burde, den er trods alt kun tre år ældre end den langt mere freshe Pulp Fiction, er den, klipningen, uhyre effektiv udi utryghedsskabende stemning. Tumbs up for det! Lyden matcher klipningen og det lidt 80’er agtige look fint, og bidrager på fornemmeste vis til at man, hverken på den ene eller den anden måde, forlader biografen med en god smag på tungen eller et smil på læben 😉

Konklusion – Silence of the Lambs

Man kan da godt mærke at Silence of the Lambs har næsten 30 år på bagen … hold op hvor ser Jodie Foster ung ud … men filmen og historien holder stadig. Edible Cinema-konceptet var et spøjst tillæg til filmen. Men nu har vi prøvet det, men det er nok ikke noget jeg vil gå benhårdt efter i fremtiden 😉 De fem stjerner får filmen uanset edible eller ej!

Læs mere om Silence of the Lambs.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest