Jurassic World 2: Fallen Kingdom

af | jun 11, 2018 | Film

What could possibly go wrong?

Med Jurassic World 2: Fallen Kingdom fik jeg endelig prøvet 4DX 3D i en film, der om nogen, burde kunne bære det koncept. Well, well, det er da meget sjovt at prøve, men det er absolut ikke noget jeg ligefrem vil opsøge i fremtiden. 4DX indebærer røg, damp og sågar snefnug i salen, udvidede “ambilight-effekter”, vandsprøjt og vindpust forskellige steder i ansigtet samt et sæde der “følger” bevægelserne på lærredet, og ryster og rumler under fx kampscener og kørsel i hårdt terræn. Som nævnt meget sjovt at prøve, omend jeg har prøvet noget lignende under både T2 3D – Battle Acrosss Time (som lukkede for et halvt år siden, efter at have kørt i 21 år) og Back to the Future – The Ride i Universal Studios i Orlando for snart 20 år siden. Sidstnævnte var genialt godt lavet, selv om det ikke indebar at man skulle bære 3D-briller. Men til DKK 165,- som det koster i Nordisk Film Lyngby, tvivler jeg lidt på at det kommer til at holde i længden.

Tre år efter katastrofen på Isla Nublar, er en kæmpevulkan ved at udrydde alt liv på øen. Der er uenighed om hvorvidt man skal lade de tilbageværende dino’er dø eller om også disse “forhistoriske” dyr, som visse dyreretsorganisationer mener, har ret til at leve. Fra officiel side siger man nej til at sætte en redningsaktion i gang, men uofficielle kræfter sætter dog alligevel en sådan operation i værk. Udover dyreværnsfolkene er der naturligvis også en gruppe pengefolk, som ser store økonomiske muligheder i at redde dyrene. Efter visse besværligheder lykkes det at redde dinoerne ombord på et kæmpeskib, lige før vulkanen fortærer Isla Nublar. Naturligvis er problemerne for hverken pengemænd, aktivister eller dinoer dermed overstået … faktisk er de først lige begyndt!

Jurassic World 2: Fallen Kingdom – gå aldrig tilbage til en fuser …

Altså, den første Jurassic Park var noget nyt anderledes og spændende der for 25 år siden. De to sequels var forglemmelige metervarer … uden Steven Spielberg i instruktørstolen. Lidt det samme kan man sige om reboot’en (ikke en reboot, som sådan, i know …) Jurassic World, den første var helt hæderlig, men toeren var altså ikke noget at råbe hurra for. Da der jo er tale om en trilogi, kan vi jo forvente en treer om cirka tre år. Når (hvis) man har set denne toer, ved man præcis hvad den kommer til at handle om … og jeg sidder ikke med tilbageholdt åndedræt og venter 🙂

Jeff Goldblum er med i fem sekunder, plus/minus, man han tilføjer om ikke andet filmen lidt historie, qua han også var med i de to første Jurassic-film. Bryce Dallas Howard (Claire) og Chris Pratt (Owen), derimod, er med i så godt som hvert eneste frame. Howard er der sgu ikke meget godt at sige om, hun er bare kedelig og egentlig lidt irriterende. Pratt gør sig mest i superheltefilm, som undertegnede sjældent vover sig ind til, men han er da sådan underholdende … til husbehov-agtigt.

Spanske J.A. Bayona har instrueret. For en mand med El Orfanato (Børnehjemmet) og The Impossible på CV’et, må det siges at være et skridt ned ad bakke med denne film. Lidt af hans unikke (uhyggespredende) iberiske touch, som vi især kender fra El Orfanato, kan dog lige akkurat skimtes hist og her, hvis man kigger godt efter i skyggerne og kameravinklerne. Helt hvad der har fået ham til at kaste sig over denne produktion, kan jeg, udover sækken med penge, dog ikke helt gennemskue.

Vores gamle veninde, velociraptoren Blue, samt alle de andre dinoer er glimrende animeret, både som CGI og stop-motion. Lyden lagde jeg sket ikke mærke til. Det plejer at være et godt tegn, men jeg mistænker lidt at det skyldes 4DX påtrængenhed. Samlet set var jeg ikke imponeret af hverken billede og lyd … vi befinder os immervæk i 2018!

Konklusion – Jurassic World 2: Fallen Kingdom

Jeg var ikke ligefrem voldsomt imponeret over Jurassic World 2: Fallen Kingdom. Desværre virkede 4DX 3D primært bare irriterende. Et superfedt Dolby Atmos-setup gør langt mere for en (action/sci-fi) film end alt det der 4DX-hejs gør. Well, jeg er i mit positive hjørne og giver Jurassic World 2: Fallen Kingdom tre stjerner … 2. stjerne for Jeff Goldblums 5 sekunder og 3. stjerne fordi J.A. Bayona orkede at give denne type film et skud.

starstarstarstar emptystar emptystar empty

Læs mere om Jurassic World 2: Fallen Kingdom på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest