Kursk

af | jan 24, 2019 | Film

“Den Sank …”, var Putins første kommentar på CNN

Her hvor der er en måned til juleaften … altså Academy Awards XCI, og de nominerede til Oscarstatuetten er blevet offentliggjort, skal der til at ses nogle film igen. Vi ligger ud med gallapremieren på Thomas Vinterbergs Kursk i Imperial. Filmen er dog ikke oscarnomineret, og det er vist meget heldigt! Før filmen, mens kendisserne strømmede ind, blev der serveret Coca-Cola, champagne, Bornholmsk vodka, vand fra Ramlösa, monsterstore poser med nøddemix samt en sølle slikpose. I dette ikke just imponerende udvalg, stak vodkaen fra Bornholm dog klart ud. En blød og rund vodka, som jeg aldrig har fået den før … den kan kan vist godt blive afhængig af, hvis man har de tendenser 😀 Thomas Vinterberg kom og præsenterede filmen, sammen med en håndfuld af den danske del af castet.

Kursk bygger på de virklige begivenheder der udspandt sig på 107 meters dybde i Barentshavet i august 2000. Et testmissil detonerer inde i ubåden og Kursk går til bunds sammen med den 118 mand store besætning. Nogle få håndfulde overlever i første omgang, men må kæmpe mod kulden, vandet og luftmanglen i dybet, indtil hjælpen kommer … En gang i timen slår de fire gange med en hammer på skroget, for at gøre opmærksom på at de stadig er i live. Efter noget tid, opfanger russernes redningsubåd signalet (ja, det mægtige russiske rige har kun én fungerende redningsubåd på det tidspunkt), og en redningsaktion kan iværksættes. Det går ikke særlig godt. England, Norge, USA etc. som naturligvis har opfanget at noget er galt i Barentshavet, tilbyder russerne deres hjælp med redningsaktionen, men vil russerne tage imod denne hjælp?

Kursk – og så lærte Putin at få styr på pressen …

Kursk bringer ikke rigtigt noget nyt til historien om katastrofen. Man kunne godt ønske sig at de var gået lidt hårdere til Putin og hans generalers beslutninger. Putin havde kun siddet i embedet i kort tid da Kursk sank, men det har jo helt klart været med til at forme hans måde at håndtere pressen og forholdet til udlandet på. Man kan vel egentlig sige at han fik chancen  for at introducere en ny russisk stil, serveret på et gyldent fad, på en meget kedelig baggrund naturligvis. Den valgte han så ikke at gribe, hvilket har præget rusland i det indeværende årtusinde!

Cast & Crew

Léa Seydoux (SPECTRE og Adéles Liv Kapitel 1 & 2) som vi er vandt til at se med babyface og trutmund, stepper gevaldigt op i Kursk og fungerer fint som sømandsenken Tanya som kræver at få svar af myndighederne. August Diehl (Anton) som var genial i Inglorious Basterds, fungerer fint i rollen som en af de rå (men også bløde) besætningmedlemmer på Kursk. Colin Firth har en aura omkring sig, så man føler at han aldrig fejler. Han gør ikke det store væsen af sig i Kursk, han spiller bare skuespil som om han aldrig har foretaget sig andet. Det øvrige cast, herunder de mange danskere, gør sgu ikke det store væsen af sig. Dog skal Lars Brygmann nævnes, thi sjældent har jeg oplevet en mindre overbevisende redningsubådskaptajn 😉

Hvad der spolerer en hel del for mig, er at vi skal opleve en mængde skuespillere, og lad os bare være ærlige og sige, at her tænker jeg primært på de mange danske karakterer, tale dårligt engelsk med et strøg af dårlig russisk accent, som tilsyneladende skal give os illusionen af at vi rent faktisk befinder os i rusland. Hold op, det er edderbukkeme forfærdeligt at lægge øren til. Tal russisk eller tal engelsk, ikke det der pladdersprog … og øv jer så lige lidt på de danske gloser først, please!

Det skal indrømmes at jeg ikke har set ret mange af Thomas Vinterbergs film. Festen og Jagten var glimrende og tildels nyskabende film. Kursk er ingen af delene. Op på hesten igen, Thomas.

Billede & Lyd

Anthony Dod Mantle har sådan set, som han jo plejer at gøre, lavet et ganske fint kameraarbejde. Desværre overskygges dette af de pinligt ringe special effects 🙁 Det er så man sidder og krummer tæer i skoene. Og så er der formatskiftene. Filmen starter i noget der nærmest minder og gammeldags 4:3 fjernsynsformat. Da Kursk stævner ud, ændres formatet til (cirka) 16:9, hvilket jo er væsentligt mere behageligt for øjnene. Senere, hen imod slutningen, skiftes der tilbage til 4:3. Om Vinterberg har har haft en dybere kunstnerisk mening med disse skift, kunne jeg jo godt mistænke. Uanset hvad, er det pi**erriterende! Musikken, som er af den melankolsk russiskinspirerede balalajkaslags, fungerer faktisk fint.

Konklusion – Kursk

Selv om emnet stadig er interessant, kan Kursk kan desværre ikke få mere end tre stjerner, da den er så godt som blottet for nerve og intensitet. Den hæver sig kun lige over at blive til en ren dødssejler …

Læs mere om Kursk på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest