Zappa

af | 2021-07-07 | Dokumentar, Film

OVER 111 UDGIVNE ALBUMS …

Turen gik denne gang til Nordisk Film Biografer – Lyngby, for at se årets første dokumentarfilm, Zappa. Der var ganske pænt fyldt op i biografens sal 9, primært af folk på vores egen alder. Dog havde en gruppe yngre personer også fundet ved til de fine sæder i salen. Selvom vores coronapas-app blev opdateret, lige som vi skulle ind i biografen, lykkedes det os at komme ind uden problemer. Vi smuttede forbi slikbutikken, hvor vi købt lidt pligtslik, som bestemt ikke er noget der får en til at falde i svime over kvaliteten 😉

Vi starter direkte midt i Zappas sidste koncert i 1991. Han døde to år senere, i en alder af 52 år. Så springer vi ellers rundt i hans yderst produktive liv og karriere, både ved hjælp af private og offentlige filmklip, koncertklip samt interviews med folk der kendte ham (hans kone, tidligere bandmedlemmer, hans claymator etc.). Lige fra han var barn var han yderst kreativ, men det var først da han var i de sene teens, at han fandt ud af at guitaren skulle være han instrument. Dog fokuseres der i dokumentareren lige så meget på hans andre udfoldelser som der gør på hans musik.

Zappa

MOTHERS OF INVENSION …

Zappa er ikke en film man skal se på grund af kvaliteten af musiksporet. Det virker som om at lyden er hapset direkte fra de gamle filmruller, af varierende kvalitet og format, hvilket naturligvis bidrager til autenticiteten, men også gør at man savner lidt knald på lyden, om jeg så må sige 🙂 Her var fx Amy. væsentligt bedre, men bevares her var der selvfølgelig også tale om en film om en sangerinde der kun var 10 år da Zappa døde (hun døde så som 27-årig), hvilket betyder at filmmaterialet i sagens natur er væsentligt bedre.

CAST & CREW

Frank Zappa var sandt for dyden noget af en karakter. Udover de cirka 50 albums som han udgav før sin død, er der kommet over 60 albums posthumt, så han var exceptionelt produktiv. Ud over musikken, var han også yderst aktiv i kampen mod censur generelt og naturligvis i musik specifikt … tjek fx sangen “Bobby Brown Goes Down” for et et glimrende eksempel på dette 🙂 En kamp som han delvis vandt. Forstået på den måde at man stadig må udgive albums med “upassende indhold”, men ikke uden at albummet får påklistret labelen “Parantel Advisory – Explicit Content”.

Udover Frank Zappa, deltager også navne som David Bowie, John Lennon, Mick Jagger, Larry King og Charles Manson i arkivmateriale i filmen. Mens navne som Alice Cooper, Gail Zappa samt Ruth og Ian Underwood er blevet interviewet til filmen. De to sidstnævnte spiller også et at Zappas gamle numre på hjemmeinstrumenterne. Hvilket sker med kærlighed til Zappa, ikke for kvaliteten af musikkens skyld.

Instruktøren, Alex Winter, har lavet et hav af dokumentar- og kortfilm, gennem de seneste godt 35 år. Jeg tror ikke jeg har set en eneste af dem 😉 Som en form for “flue på væggen”-dokumentar fungerer filmen udmærket … og det er var egentlig hvad jeg kan sige om instruktørens indsats …

BILLEDE & LYD

Som kraftig antydet ovenfor, skal man ikke se Zappa for hverken lyden eller billedets kvalitet, men fordi man ønsker at blive klogere Frank Zappas liv som sådan. I de senere år af hans karriere skrev Zappa også musik for fx symfoniorkestre og klassiske kvartetter. Megen af den musik, ligesom hans rockkompositioner, var ikke ligefrem nemt tilgængelig. Og mange af dem var tilføjet et twist eller to, som gjorde at publikum til at sidde med følelsen af, “hvad skete der lige her?”, ved koncertens afslutning 🙂

KONKLUSION – ZAPPA

Selvom filmen er meget lige ud af landevejen og ikke byder på nogle egentlige overraskelser eller bringer noget nyt til torvs, synes jeg dog at jeg blev lidt klogere på Frank Zappas liv og måske også lidt på hans musik. Zappa får fire fine stjerner. Zappa kan ses i Grand i København de kommende søndage.

star_greystar_grey

Læs mere om ZappaIMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest