Doctor Sleep

af | sep 20, 2020 | Film

HERE’S JOHNNY – IGEN …

Cinematekets vandvidsaften på The Overlook Hotel, blev en uhyggelig spændende og meget lang aften. The Shining, som jeg har set flere gange før … den bliver man aldrig træt af, blev vist i en version der, som jeg husker det, var blevet udvidet med et par scener, i forhold til directors cut, som jeg så for tre år siden i Imperial. I hvert tilfælde rundede vi de 2½ time. Også Doctor Sleep, som jeg ikke fik set da den havde premiere for cirka 10 måneder siden, varede over 2½ time. Så det blev en lang aften, da Casper Christensen fra Filmnørdens Hjørne skulle bruge en god time på at præsentere filmene. Og så skulle vi også presse en hurtig middag ned på Sult (i dagens anledning “The Overlook Hotel Restaurant”) mellem filmene.

Det er ikke nogen hemmelighed at Stephen King ikke var glad for Kubricks filmatisering af The Shining (1980). Han mener at TV-serien Stephen King’s The Shining (1997) er den rigtige version af hans roman. King gjorde også sit til at få instruktøren af Doctor Sleep, Mike Flanagan, til mere eller mindre at glemme Kubricks version. Dette ville Flanagan ikke gå med til, og han har da også på en rimelig elegant facon fået flettet begivenheder på Kubricks version af The Overlook Hotel, flettet ind i hans fortsættelse af Kubricks mesterværk.

Doctor Sleep fortsætter hvor The Shining sluttede. Nogle få måneder efter de voldsomme begivenheder på The Overlook Hotel. Danny og hans mor har forlagt til deres residens til Miami, så lang væk fra bjerge, sne og kulde som de kan komme. Danny kan stadig shine og oplever stadig sære ting. Knap fyrre år senere indser Danny at han bliver nødt til at gøre noget ved den alkoholisme han tilsyneladende har arvet efter sin far. Han flytter til en lille by i midtvesten, tager kontakt med AA … samtidig med at ung pige, som også kan shine, tager kontakt til ham, da en gruppe sære sigøjnere opsøger hende.

Doctor Sleep

DOCTOR SLEEP – SOM FAR SÅ SØN …

Det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg ikke er vild med overnaturlige gyserfilm, og Doctor Sleep er klart mere overnaturlig end The Shining var. Kings romanoplæg var helt klart overnaturligt, mens man kan argumentere for at det lykkedes Kubrick at piller alt overnaturligt ud af filmen. Det var Kings primære anke mod Kubricks udgave. Når det er sagt, må jeg indrømme at det er lykkes at binde de to film overraskende godt samme …

CAST & CREW

Ewan McGregor, fungerer udmærket som den voksne udgave af Danny, uden dog at shine (pun intended) … vi ligger lagt fra fx Moulin Rouge og Brassed Off. Den helt store skuespiller i Doctor Sleep er unge Abra Stone (Kyliegh Curran), som er pigen der shiner med meget større styrke end Danny gør (no pun intended), hun spiller med stor overbevisning. Filmens store antagonist (Rose the Hat) spilles af svensk/skotske/irske Rebecca Ferguson, som jeg aldrig rigtigt er kommet til at holde af. Hun har spillet Ilsa Faust i Mission: Impossible – Rogue Nation og Mission: Impossible – Fallout og skulle være ved at indspille 7’eren og 8’eren. Hun ser da meget delikat ud i de film, men nogen stor skuespiller synes jeg ikke hun er.

Instruktøren, Mike Flanagan, gør sig næsten udelukkende i (overnaturlige) gyserfilm og -serier … og jeg har ikke set en eneste 😉 Men må lade ham, at han kender sin Kubrick, for det er lykkedes ham, på glimrende vis, at spinde sin film sammen mesterens! Han gør sig nogle voldsomme tilsnigelser hen i mod slutningen, men det kan man godt leve med i den type film 🙂

BILLEDE & LYD

Når man en time forinden har set en The Shining, som er fra før vi havde VFX, gør det ondt i øjnene at se nogle af naturscenerne og The Overlook Hotel med tilhørende labyrint fra den film, kopieret en-til-en, blot genskabt i en computer. Det kommer til at se billigt ud, sammenlignet med de 40 år gamle praktiske effekter. Kameraføringen og klipningen når heller ikke Kubricks niveau, men helt ringe er det dog ikke

Doctor Sleeps lyd består for (føles det som om) 90% vedkommende af en art hjertebankelyd. Det virker da på en måde meget godt, men jeg fanger ikke helt den dybere mening med den. Soundtracket er, for store deles vekommende, planket direkte fra … du har gættet det … The Shining 😉 Og det er så stemningsmættet, at vi sagtens kan tåle det genbrug.

KONKLUSION – DOCTOR SLEEP

Man kan spørge sig selv om hvorvidt Kubrick ikke fik afsluttet historien godt nok der i 1980. Det synes Stepen King i hvert tilfælde ikke. Når det er sagt, så er Doctor Sleep absolut en af de bedre film i den genre (overnaturlige gyserfilm). Jeg vil ikke påstå at filmen er en must, men jeg fortryder på ingen måde at jeg fik den set. Trænger du til at få spundet en ende på historien, skal filmen helt klart ses. Filmen får fire flotte stjerner.

star_greystar_grey

Læs mere om Doctor Sleep på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest