The Courier

af | 2021-07-16 | Film

SOUNDS LIKE WORK …

For første gang i MANGE år, og før første gang efter at Sune Lind Thomsen (som også var manden der hældte de hvinende søde drikkevarer op til os … det må simpelthen høre op med det søde stads) bekostede en fuld istandsættelse af biografen, som blev færdiggjort få dage før Corona holdt sit indtog i Danmark, bevægede vi os i Gentofte Kino for at se The Courier (Den gode spion, som den er kommet til at hedde på dansk?).

Uden at være specialist udi funkisstil, må man sige at arbejdet i indgangsparti, café og venteområde er lavet flot. Salen i sig selv er også imposant, komplet med to meter mellem stolerækkerne, privatloge, flot belysning og det hele. Men der er et par problemer. På grund af den store afstand mellem sæderækkerne, kommer lærredet, selv på 7. række, som er midt i salen, til at virke for langt væk. Samtidig er der en minimal hældning på gulvet, som er placeret under lærredets underste kant, som gør det en anelse ubehageligt og ej afslappende for nakkemuskulaturen at skulle se op på filmen. Faktisk virker det, måske optisk bedrag, til at der er antihældning for de forreste 4-5 rækker.

Udover dette er stolene ikke opdaterede til 2021-standard og højttalersystemet virker en anelse underdimensioneret. Dog skulle der være mulighed for at se analoge 70 mm-film, ligesom i Imperial. Disse anker gør desværre at jeg ikke ser Gentofte Kino som værende en af min faste biografer i fremtiden.

The Courier er baseret på virkelige begivenheder, og handler om Greville Wynne, som er en lidt grå forretningsmand og familiefar i London, midt i den kolde krig i tresserne, under affæren i Svinebugten og den efterfølgende Cubakrise. Altså lige indtil MI6 og CIA, ser en mulighed i at lade ham udvide sine forretninger til østblokken, nærmere betegnet Moskva. Ikke noget farligt … han skal blot fragte nogle halvhemmelige dokumenter tilbage til vesten, og så skal han understøtte den sovjetiske minister, der ønsker at hoppe af til USA. Så absolut intet kan gå galt … hvilket det så naturligvis gør 😉

The Courier

WHAT DOES THIS DO? SHOOT POISON DARTS?

Jeg kender ikke den virkelige histore om Greville Wynne og den sovjetiske diplomat, Oleg Penkovsky. Men historien virker reel nok. Desværre er historien også ret banal. Altså det er en type af historie vi har set før, bare filmatiseret langt bedre. Måske instruktøren er gået efter ultrarealisme? Altså, realisme hvor alle de absolut uinteressante begivenheder også skulle på filmstrimmelen … og ikke efterfølgende måtte klippes op i tempo? Jeg ved det ikke. Men jeg ved at hvis de første totredjedele var blevet klippet ned til et halve, og den sidste tredjedel så var blevet sat på i enden som dem er, kunne vi måske være endt op med 80 minutters film, som ikke virkede som en mild sovepille …

CAST & CREW

Den eneste skuespiller i filmen jeg kender, er Benedict Cumberbatch, naturligvis. Han spiller ikke dårligt, der er der ingen i castet der gør. Men alt, humoren, dramaet, volden, er så voldsomt underspillet at man altså keder sig i de første godt 80 minutter. Alle ved at jeg er vild med Cumberbatchs version af Sherlock Holmes. Men egentlig er jeg ikke ligefrem eksalteret over hans præstation i de andre film han har været med i (fx Tinker, Tailor, Soldier, Spy og 12 Years a Slave … OK, Doctor Strange var faktisk god nok), så måske rækker hans repertoire kun til at spille Sherlock i nutidsversionen? 

Instruktøren Dominic Cooke får ingen klokker til at ringe hos mig. Han virker til at være en jeg står mig bedst ved at vedblive at undgå i fremtiden. Manuskriptforfatteren Tom O’Connor, står bag The Hitman’s Bodyguard og den aktuelle The Hitman’s Wife’s Bodyguard, som ikke lige frem er film der for en til at dirre af spænding 🙁

BILLEDE & LYD

The Courier er filmet fantastisk flot. Ikke en eneste frame eller indstilling sidder ikke lige i skabet. Desværre sad jeg med en følelse af, at instruktørens rationale har været, at nu hvor vi har en glimrende fotograf til vores rådighed, så skal denne fandeme også (mis)bruges, også selv om filmen i sig selv slet ikke kan følge med. Og der er virkelig tale om en film hvor kamerapersonens virtuose arbejde slet ikke følges til dørs af instruktionen.

Filmens soundtrack, derimod,  er lidt kedeligt, på den stock musicagtige måde, og lever på ingen måde op til kamerarbejdet. Lydeffekter forbigår vi, på bogstavligste måde, i tavshed 😉

KONKLUSION – THE COURIER

The Courier er klart den mest uinteressante film jeg til dato har set Bendict Cumberbatch i. Det skal så indrømmes at jeg først opdagede ham omkring 2010 og Sherlock. Dog tror jeg at de otte første år af hans karriere, primært bestod af mindre roller i petitesser af engelske TV-serier. Selvom den sidste trejdedel af The Courier liver gevaldigt op, kan filmen som helhed ikke opnå mere end max tre mellemstore stjerner.

star_greystar_greystar_grey

Læs mere om The Courier på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest