Parasite

af | dec 31, 2019 | Film, Oscar

THEY ARE RICH BUT STILL NICE …

Årets sidste film blev så ikke Cats. Jeg overvejede kraftig at se den, netop fordi den åbenbart er årets værste film, som ser ud til at komme til at koste Universal et tab på i nabolaget af $100.000.000! Jeg tog dog det sikre valg, og sprang på Parasite (aka 기생물) i Empire Bio, efter nytårsindkøbene var overstået. Et valg som jeg ikke kom til at fortryde.

Empires slikafdeling bliver dog desværre mere og mere kedelig. Og da jeg ikke drikker Pepsis tvivlsomme fluida, sprang jeg på en stor kop varm luksuschokolade. Hvis det er hvad de kalder luksus på Nørrebro, vil jeg nødig prøve deres standardprodukter … Stram op, Empire! Jeg kan stadig lide selve biografsalene, men facilteterne omkring disse virker, her hvor biografen så småt nærmer sig sin 20-års fødselsdag, meget “trætte”. Jeg kommer i hvert tilfælde til at prøve Big-Bio Nordhavn næste gang.

Familien Kim bor i en fugtig kælderlejlighed et slumkvarter i Seoul. Alle fire (Ki-taek, Chung-Sook, Ki-woo og Ki-jung) er arbejdsløse, og må hutle sig gennem dagen ved at samle pizzaæsker for det nærliggende pizzeria. Deres internetforbindelse stjæler de, med meget besvær fra deres overbo. Ki-woos (sønnen) bedste ven Min, som underviser rigmandsdatteren Park Da-hye i engelsk, tilbyder ham at overtage opgaven mens han er i udlandet. En opgave som Ki-woo med glæde påtager sig.

Ki-woo møder op i familien Parks kæmpevilla og begynder at undervisningen, til både datterens og hele familiens tilfredshed. Faktisk opstår der hurtigt et tillidsforhold, som Ki-woo misbruger … altså han får hurtigt udmanøvreret familiens husholderske, chauffør og får indsat hans far og mor i stedet. Hans søster får jobbet som familen Parks søns kunstlærer. Et job hvis kvalifikationer hun har Googlet sig til. Pludselig er familen Kim på den grønne gren, men kan det vare ved? 

PARASITE – … THEY ARE NICE BECAUSE THEY ARE RICH!

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed at jeg er vild med film som indeholder store mængder sort humor. Succesfulde eksempler på denne type film er Jojo Rabbit, Ternet Ninja, Bad Times at El Royale og Gud taler ud, mens knap så heldige, eller lad os være ærlige og kalde dem fejlslagne, eksempler er Knives Out og The Death of Stalin. Kan den sorte humor iblandes et stænk realisme, samfundskritik og, ikke at forglemme, lidt god gammeldags vold, ja, så er chancen for at vi at gøre med en vinder, snublende tæt på. Parasite indeholder alle disse ingredienser i rigelige mængder. Der sker så mange twist & turns i filmen, at man bliver nødt til at være på stikkerne for at fange dem alle. Det er dejligt skørt … og dybt seriøst på samme tid. I love it 😉 Og ja, blodsprøjteriet får vi også 😀 

Cast & Crew

Jeg kan ikke påstå at jeg har et dybt kendskab til personerne i det sydkoreanske cast (well, Kang-ho Song, faren i Kim-familien, var også med it The Host og Snowpiercer), men alle må siges at spille til UG. Ikke en eneste falder igennem, hverken de otte medlemmer af Kim- og Park-familierne eller nogen af de forskellige bifigurer fejler på noget tidspunkt. De holder simpelthen dampen oppe gennem samtlige filmens 132 minutter.

Bong Joon Ho har også instrueret den glimrende monsterfilm The Host, samt fremtidsdystopien Snowpiercer og thrilleren Mother. Disse tre film havde mange flere lag end deres filmkategori umiddelbart lagde op til, og var dermed voldsomt interessante …

Billede & Lyd

Musikken akkompagnerer billedsiden på fineste vis. Som fx de inciterende violiner, når familiens svindelnumre rigtigt begynder at komme op i gear. På billedsiden skal scenerne fra slummen under det voldsomme regnvejr, som er smukt og grimt på samme tid, fremhæves. Det er kameraarbejde af høj kvalitet fra Kyung-pyo Hongs hånd.

Konklusion – PARASITE

Jeg er meget tæt på at synes at vi har med årets bedste film at gøre her. Historien er sær, sjov, spændende, dramatisk, blodig og samtidig yderst vedkommende på samme tid. Det må siges at være noget af en præstation. Og selvom den foregår i et “eksotisk” land som Sydkorea, går (det burde de gøre) alle pointer fra Parasite rent ind. Vi er meget tæt på de seks stjerner her! Jeg holder mig dog på måtten, og nøjes med fem store stjerner … med pil opad 🙂

Edit (2020-02-06): Efter at have genset Parasite, har jeg revurderet … og har fundet frem til at den skal have seks fulde stjerner. Den fortjener helt klart Oscaren for årets bedste udenlandske film!
Edit (2020-02-10): Og den fik Oscaren for bedste manuskript, bedste internationale film, bedste instruktør samt bedste film, ganske som fortjent.

Læs mere om Parasite på IMDb.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest