Nightmare Alley

af | 2022-02-05 | Film

TIL KVINDERNE OG ANDRE – DET ER BRADLEYS EGEN DILLER …

Også årets anden film blev set i Moviehouse i Hellerup. Biografen ligger ret godt placeret i forhold til både mig og hovedparten af min biografvenner. Og sale og sæder er i høj kvalitet. Og lyden er de også kommet ret godt efter. Dog savner man lidt livet og de mange spændende restauranter i landets hovedstad, thi herude i forstaden, fem kilometer fra Københavns Rådhus, er her godt nok noget dødt på sådan en februaraften. Well, når foråret ankommer, begynder vi med garanti at se hovedparten af filmene Københavns centrum igen.

Dette bliver endnu en af de korte anmeldelser, thi jeg er stadig frygteligt meget bagud med snartsagt alt 🙂

INTRO

Stanton, med den lyssky fortid, bliver ansat i et omrejsende tivoli/cirkus lagt ude på landet i USA i starten 1940’erne. Det er et miljø som er ukendt for Stanton. Men langsomt og sikkert begynder han at lære de andre i menageriet at kende. Der er mange forskellige personer, fra chefen over de tiltalende kvinder til The Geek. Efter et stykke tid viser Stanton evner som “clairvoyant” og bliver oplært af Zeena og Pete. Ret hurtigt er han klar til at drage mod New York, sammen med Molly, for at optræde på byens store klubber.

Her møder han psykiateren Lilith, som er lidt af en “Femme Fatale”, der har flere af byens store mænd blandt sine klienter. En givtig, men meget farlig og risikofyldt plan, begynder at tage form i de to skruppelløse personers hoveder …

Nightmare Alley

… VI SER I BADEKARSCENEN HOS ZEENA

Nightmare Alley er en genindspilning (eller en re-adaptation) af filmen af samme navn fra 1947 og er baseret på roman “Lykkeridderen”. Jeg har dog hverken set originalen eller læst bogen. Men det er i hvert tilfælde en historie, hvor vi efter en yderst grundig introduktion til alle aktørerne og miljøet i og omkring dramaet, kommer til at blive præsenteret for et par af filmhistoriens mest bundrådne karakterer …

CAST & CREW

Bradley Cooper (A Star is Born), spiller rollen som den noget anløbne Stanton til noget nær perfektion. Også Cate Blanchett og Rooney Mara (der jo var det perfekte kærestepar i Carol) spiller henholdsvis psykiateren Lillith og Stantons hårdt prøvede kone og scenepartner Molly, med stor overbevisning. Willem Dafoe, Ron Pearlman, Mary Steenburgen og sågar Toni Collette, spiller ræven ud af bukserne i filmen … og hvem skulle have troet det, for sidstnævntes vedkommende? Det er sgu underspillet skuespil af høj kaliber 🙂

Med film som The Devil’s Backbone, Pan’s Labyrinth og The Shape of Water på CV’et, ved vi jo godt hvilken kapacitet Guillermo del Toro er. Han kan det der med at strø lidt eventyr ud over selv de mest barske film, uden at det kommer til at virke åndet!

BILLEDE & LYD

Fotografen, danske Dan Lausten, som har arbejdet sammen med Guillermo del Toro fire gange før, og blev nomineret til en Oscar for The Shape of Water, har medvirket til at lave en film hvor hver eneste scene er gennemtænkt og stemningsfuld. Specielt er jeg vild med de mættede farver. Og så bliver jeg nødt til, som en sidebemærkning, at falde i svime over Liliths kontor/klinik. Sådan et kontor/stue vil jeg ha’ … her kunne jeg stort set leve 24/7 😀

KONKLUSION

Nightmare Alley er næsten 2½ time lang, tempoet er på ingen måde højt … men man keder sig alligevel ikke et sekund. Guillermo og Dan kan et eller andet med at skabe en fortættet, og i det her tilfælde en næsten klam, stemning som drager en. I en tid hvor der rask væk bliver klippet en gang i sekundet, er det en lise for sjælen, at opleve at der stadig kan laves spændende film, hvor det ikke behøves at gå over stok og sten. Vi lander, lige akkurat, på fem små stjerner.

star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_grey

Læs mere om Nightmare Alley her.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest